Obljubili so, plačali pa ne

Foto: Žurnal24 (Foto: Špela Mohorič)
Izkušnja. Kako podjetja naplahtajo naivne, a dela potrebne mlade ljudi.
Oglej si celoten članek

Na uredništvo Žurnala24 se je obrnila diplomirana anglistka U. Z. (ime in priimek sta znana uredništvu), ki ji podjetje Thyia s sedežem v Ljubljani ni izplačalo 800 evrov neto za prevajanje iz angleščine in administrativna dela v pisarni.

30.000 evrov dobička
Thyia. Navedbe sogovornice smo preverjali pri podjetju, toda odgovorni več dni niso bili dosegljivi. Po podatkovni bazi GVin je imelo podjetje, ki se ukvarja z brezžično telekomunikacijsko dejavnostjo, lani 557.404 evre prometa in skoraj 30 tisoč evrov dobička.

Po plačilo na sodišče
“Najbolj me jezi zavajanje – da so obljubili, da bodo plačali, pa tega niso storili; podjemno pogodbo so mi v podpis poslali šele, ko sem zagrozila, da bom o tem javno spregovorila,” razlaga.

Ustno dogovorjenega plačila do danes ni prejela. O dejavnostih podjetja si ne upa govoriti, saj ji je to že prvi dan v podpis dalo pogodbo, ki jo zavezuje k molčečnosti. Tudi sicer so bili v podjetju zelo skrivnostni; sogovornice sploh niso uvajali v delo.

“Neizplačano plačilo za delo po podjemni pogodbi predstavlja denarno terjatev, ki jo imenovana lahko izterja le v sodnem postopku,” razlagajo na inšpektoratu za delo. Glede na to, da je opravljala delo z elementi rednega delovnega razmerja, ga ne bi smela opravljati na podlagi podjemne pogodbe. Gre za prekršek, delodajalca je mogoče kaznovati z globo od tri tisoč do 20 tisoč evrov. Zoper Thyio inšpektorat sicer ni prejel prijave.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.