Slovenija
8 ogledov

Obljubili so, plačali pa ne

(Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Izkušnja. Kako podjetja naplahtajo naivne, a dela potrebne mlade ljudi.

Na uredništvo Žurnala24 se je obrnila diplomirana anglistka U. Z. (ime in priimek sta znana uredništvu), ki ji podjetje Thyia s sedežem v Ljubljani ni izplačalo 800 evrov neto za prevajanje iz angleščine in administrativna dela v pisarni.

30.000 evrov dobička
Thyia. Navedbe sogovornice smo preverjali pri podjetju, toda odgovorni več dni niso bili dosegljivi. Po podatkovni bazi GVin je imelo podjetje, ki se ukvarja z brezžično telekomunikacijsko dejavnostjo, lani 557.404 evre prometa in skoraj 30 tisoč evrov dobička.

Po plačilo na sodišče
“Najbolj me jezi zavajanje – da so obljubili, da bodo plačali, pa tega niso storili; podjemno pogodbo so mi v podpis poslali šele, ko sem zagrozila, da bom o tem javno spregovorila,” razlaga.

Ustno dogovorjenega plačila do danes ni prejela. O dejavnostih podjetja si ne upa govoriti, saj ji je to že prvi dan v podpis dalo pogodbo, ki jo zavezuje k molčečnosti. Tudi sicer so bili v podjetju zelo skrivnostni; sogovornice sploh niso uvajali v delo.

“Neizplačano plačilo za delo po podjemni pogodbi predstavlja denarno terjatev, ki jo imenovana lahko izterja le v sodnem postopku,” razlagajo na inšpektoratu za delo. Glede na to, da je opravljala delo z elementi rednega delovnega razmerja, ga ne bi smela opravljati na podlagi podjemne pogodbe. Gre za prekršek, delodajalca je mogoče kaznovati z globo od tri tisoč do 20 tisoč evrov. Zoper Thyio inšpektorat sicer ni prejel prijave.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.