Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov

Foto: Anže Petkovšek Častna straža
Foto: Anže Petkovšek Častna straža
Ministrstvo za obrambo je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije.
Oglej si celoten članek

Razlog za takšno odločitev so zadnja ravnanja sindikata, kot še posebej nesprejemljivo so na ministrstvu označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.

O odpovedi omenjene pogodbe so danes obvestili predsednika sindikata Gvida Novaka, odziva katerega STA ni uspelo pridobiti. Šestmesečni rok pa začne teči z dnem vročitve odpovedi.

Ministrstvo v odpovedi pogodbe pojasnjuje, da je obseg sindikalnega delovanja na obrambnem področju določen v 100.b členu zakona o obrambi, ki izrecno navaja, da sindikat ne more dajati mnenja k formacijam in organizaciji vojske, njeni opremljenosti, delovanju, pripravljenosti in uporabi. Sindikat ne more dajati mnenja k aktom vodenja in poveljevanja v vojski oz. so njegova mnenja za ministra in načelnika generalštaba ter druge poveljujoče neobvezna.

Foto: Anže Petkovšek Ministrstvo za obrambo

Opozarjajo, da je slednje določeno tudi v sedaj odpovedani pogodbi. V njej so predvideli, da bodo vsa posamična vprašanja, ki se nanašajo na področje sindikalnega dela v okviru ministrstva in so predmet te pogodbe, reševali sporazumno in strpno.

"Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da vaše aktivnosti v zvezi z zadnjimi aktualnimi dogodki glede razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, kar sodi v okvir organizacije in vodenja vojske, pomenijo kršitev oz. prekoračitev prej navedenih izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju, prav tako pa le-te tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih odprtih vprašanj," so v obrazložitvi odpovedi pogodbe zapisali na ministrstvu.

Kot še posebej nesprejemljivo so označili "javno pozivanje političnih strank s strani predsednika Sindikata vojakov Slovenije za sklic nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo".

Ministrstvo je v obrazložitvi odpovedi še napovedalo, da bo sindikatu predlog nove pogodbe v pregled in mnenje posredovalo predvidoma v roku treh mesecev.

Slovenija SDS bo interpelirala Karla Erjavca

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:14 11. Maj 2019.

    Gremo v vojno, ne, sindika se je odločil, da vojaki imajo kolektivni počitrk

  • 09:00 10. Maj 2019.

    Ni vojske na svetu ,ki bi imela svoj sindikat . Vojska je izključno pod poveljstvom vrhovnega poveljnika ....žal tudi takšnega …

  • 21:21 9. Maj 2019.

    V tej aferi je edini kršitelj minister,ker je v medijih javno trosil laži, najprej o streljanju, ko to ni vžgalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.