Slovenija
2125 ogledov

Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov

Slovenska vojska Anže Petkovšek Častna straža
Ministrstvo za obrambo je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije.

Razlog za takšno odločitev so zadnja ravnanja sindikata, kot še posebej nesprejemljivo so na ministrstvu označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.

O odpovedi omenjene pogodbe so danes obvestili predsednika sindikata Gvida Novaka, odziva katerega STA ni uspelo pridobiti. Šestmesečni rok pa začne teči z dnem vročitve odpovedi.

Ministrstvo v odpovedi pogodbe pojasnjuje, da je obseg sindikalnega delovanja na obrambnem področju določen v 100.b členu zakona o obrambi, ki izrecno navaja, da sindikat ne more dajati mnenja k formacijam in organizaciji vojske, njeni opremljenosti, delovanju, pripravljenosti in uporabi. Sindikat ne more dajati mnenja k aktom vodenja in poveljevanja v vojski oz. so njegova mnenja za ministra in načelnika generalštaba ter druge poveljujoče neobvezna.

Ministrstvo za obrambo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Opozarjajo, da je slednje določeno tudi v sedaj odpovedani pogodbi. V njej so predvideli, da bodo vsa posamična vprašanja, ki se nanašajo na področje sindikalnega dela v okviru ministrstva in so predmet te pogodbe, reševali sporazumno in strpno.

"Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da vaše aktivnosti v zvezi z zadnjimi aktualnimi dogodki glede razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, kar sodi v okvir organizacije in vodenja vojske, pomenijo kršitev oz. prekoračitev prej navedenih izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju, prav tako pa le-te tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih odprtih vprašanj," so v obrazložitvi odpovedi pogodbe zapisali na ministrstvu.

Kot še posebej nesprejemljivo so označili "javno pozivanje političnih strank s strani predsednika Sindikata vojakov Slovenije za sklic nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo".

Ministrstvo je v obrazložitvi odpovedi še napovedalo, da bo sindikatu predlog nove pogodbe v pregled in mnenje posredovalo predvidoma v roku treh mesecev.

Karl Erjavec in Janez Janša Slovenija SDS bo interpelirala Karla Erjavca

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • dragec 19:14 11.maj 2019.

    Gremo v vojno, ne, sindika se je odločil, da vojaki imajo kolektivni počitrk

  • Avatar Leon
    Leon 09:00 10.maj 2019.

    Ni vojske na svetu ,ki bi imela svoj sindikat . Vojska je izključno pod poveljstvom vrhovnega poveljnika ....žal tudi takšnega kot naš . Zato pa se dogajajo vojne .

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:21 09.maj 2019.

    V tej aferi je edini kršitelj minister,ker je v medijih javno trosil laži, najprej o streljanju, ko to ni vžgalo pa o obrekovanju načelnice.Za oboje so preiskovalci dejali da ni bilo res.Skozi medijski linč je skušal očrniti "obsojenca" o njem ...prikaži več širil neresnice in škodoval njegovemu ugledu, posledično pa največ posredne škode naredil ravno SV. Ta odpoved je pa kazen zato, ker so ljudje znotraj SV stopili v bran sodelavcu, ki je bil po krivem s strani ministra obsojen in obrekovan. A kaj ni jasno?