Obroči so starejši, kot so videti

Foto: Žurnal24 Saturnovi obroči naj bi bili stari več milijard let.
Saturnovi obroči so mnogo starejši in težji, kot so mislili doslej. Novi izračuni kažejo, da bi bili prstani lahko stari tudi več milijard let.
Oglej si celoten članek

Glede na odkritja, ki so jih znanstveniki predstavili na Evropskem kongresu planetne znanosti v Munstru  septembra letos, so Saturnovi obroči starejši, kot so mislili do zdaj. "Cassinijeva opazovanja in teoretični izračuni dovoljujejo možnost, da so prstani stari milijarde let, to pomeni, da ljudje nimamo zgolj sreče, da bi jih videli. Pričakujemo lahko, da imajo prstane tudi drugi večji planeti, ki krožijo okoli drugih zvezd," je povedal Larry Esposito z Univerze v Koloradu. 

Z računalniško simulacijo so Esposito in njegovi raziskovalci opazovali trk delcev in njihovo erozijo zaradi meteoritov. Izračunali so, da meteorji počasi drobijo in uničujejo delce v obročih. Postopno plast prahu in delcev gradi in prekriva vsak delec. Ta plast vsebuje led in meteoritski prah. Sčasoma je sistem čedalje bolj onesnažen in potemnjen prav zaradi meteoritskega prahu.

Znanstveniki so se do nedavnega prepirali o starosti Saturnovih prstanov. Zaradi čistosti in svetlosti naj bi bili mlajši od samega planeta. Saturn je star približno 4,5 milijarde let. Po izračunih Voyagerja iz leta 1979 naj bi bili obroči stari komaj 100 milijonov let, približno takrat so na našem planetu prebivali dinozavri. Novi izračuni kažejo, da so bolj grobi, kot so videti. Prav zaradi gručavosti so prejšnje domneve o masi prstanov netočne. Z več mase pa bi bili lahko starejši in še vedno svetli. Obnavljanje snovi obročev podaljšuje njihovo življensko dobo in zmanjšuje njihovo temnitev.

Saturnovi obroči so med najbolj znanimi objekti v osončju in so vidni že z manjšim teleskopom.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.