Slovenija
36 ogledov

Obroči so starejši, kot so videti

Saturnovi obroči naj bi bili stari več milijard let. Žurnal24 main
Saturnovi obroči so mnogo starejši in težji, kot so mislili doslej. Novi izračuni kažejo, da bi bili prstani lahko stari tudi več milijard let.

Glede na odkritja, ki so jih znanstveniki predstavili na Evropskem kongresu planetne znanosti v Munstru  septembra letos, so Saturnovi obroči starejši, kot so mislili do zdaj. "Cassinijeva opazovanja in teoretični izračuni dovoljujejo možnost, da so prstani stari milijarde let, to pomeni, da ljudje nimamo zgolj sreče, da bi jih videli. Pričakujemo lahko, da imajo prstane tudi drugi večji planeti, ki krožijo okoli drugih zvezd," je povedal Larry Esposito z Univerze v Koloradu. 

Z računalniško simulacijo so Esposito in njegovi raziskovalci opazovali trk delcev in njihovo erozijo zaradi meteoritov. Izračunali so, da meteorji počasi drobijo in uničujejo delce v obročih. Postopno plast prahu in delcev gradi in prekriva vsak delec. Ta plast vsebuje led in meteoritski prah. Sčasoma je sistem čedalje bolj onesnažen in potemnjen prav zaradi meteoritskega prahu.

Znanstveniki so se do nedavnega prepirali o starosti Saturnovih prstanov. Zaradi čistosti in svetlosti naj bi bili mlajši od samega planeta. Saturn je star približno 4,5 milijarde let. Po izračunih Voyagerja iz leta 1979 naj bi bili obroči stari komaj 100 milijonov let, približno takrat so na našem planetu prebivali dinozavri. Novi izračuni kažejo, da so bolj grobi, kot so videti. Prav zaradi gručavosti so prejšnje domneve o masi prstanov netočne. Z več mase pa bi bili lahko starejši in še vedno svetli. Obnavljanje snovi obročev podaljšuje njihovo življensko dobo in zmanjšuje njihovo temnitev.

Saturnovi obroči so med najbolj znanimi objekti v osončju in so vidni že z manjšim teleskopom.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.