Obrtniki umaknili grožnjo s stavko

Foto: Žurnal24 Ministrica je pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v pretek
Obrtnike in male podjetnike najbolj tarejo plačilna nedisciplina, siva ekonomija in delovnopravna zakonodaja, pojasnjujeta Radićeva in Pavlinjek. Vlada je začela ukrepati, OZS pa umika grožnje s stavko.
Oglej si celoten članek

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po kriznem sestanku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in predstavnikov vlade spomnila, da je OZS maja lani na vlado podala 93 zahtev. Vlada jih je po njenih besedah izpolnila 15, 38 jih je v teku oziroma jih pripravljajo, 27 jih bodo pripravili v naslednjih dveh letih, 13 pa jih ne morejo uresničiti.

Predsednik OZS Štefan Pavlinjek je bil z izidom pogovorov očitno razmeroma zadovoljen, saj v njegovem nagovoru ni bilo več groženj s stavko obrtnikov in malih podjetnikov oziroma državljansko nepokorščino, ki jih je bilo mogoče slišati konec lanskega decembra. Dodal je, da so za OZS ključne tri zahteve: rešitev vprašanja plačilne nediscipline, sive ekonomije in delovnopravne zakonodaje.

Z zakonom nad plačilno nedisciplino

Ministrica je ob tem pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v preteklosti ukrepala na različne načine, da pa bo očitno potrebno storiti še kaj. V tej luči je opozorila, da ministrstvo za finance že pripravlja predlog zakona v zvezi s plačilno nedisciplino, ki ga bo vlada obravnavala januarja.

Na področju sive ekonomije je vlada po njenih besedah pretekli teden sprejela predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, pripravila pa bo tudi druge ukrepe. Na področju delovnopravne zakonodaje pa ministrstvo za delo pripravlja dva zakona – o delovnih razmerjih in odpravninskem skladu. Ministrska ekipa bo oba obravnavala do poletja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.