Slovenija
19 ogledov

Obrtniki umaknili grožnjo s stavko

Ministrica je pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v pretek Žurnal24 main
Obrtnike in male podjetnike najbolj tarejo plačilna nedisciplina, siva ekonomija in delovnopravna zakonodaja, pojasnjujeta Radićeva in Pavlinjek. Vlada je začela ukrepati, OZS pa umika grožnje s stavko.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po kriznem sestanku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in predstavnikov vlade spomnila, da je OZS maja lani na vlado podala 93 zahtev. Vlada jih je po njenih besedah izpolnila 15, 38 jih je v teku oziroma jih pripravljajo, 27 jih bodo pripravili v naslednjih dveh letih, 13 pa jih ne morejo uresničiti.

Predsednik OZS Štefan Pavlinjek je bil z izidom pogovorov očitno razmeroma zadovoljen, saj v njegovem nagovoru ni bilo več groženj s stavko obrtnikov in malih podjetnikov oziroma državljansko nepokorščino, ki jih je bilo mogoče slišati konec lanskega decembra. Dodal je, da so za OZS ključne tri zahteve: rešitev vprašanja plačilne nediscipline, sive ekonomije in delovnopravne zakonodaje.

Z zakonom nad plačilno nedisciplino

Ministrica je ob tem pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v preteklosti ukrepala na različne načine, da pa bo očitno potrebno storiti še kaj. V tej luči je opozorila, da ministrstvo za finance že pripravlja predlog zakona v zvezi s plačilno nedisciplino, ki ga bo vlada obravnavala januarja.

Na področju sive ekonomije je vlada po njenih besedah pretekli teden sprejela predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, pripravila pa bo tudi druge ukrepe. Na področju delovnopravne zakonodaje pa ministrstvo za delo pripravlja dva zakona – o delovnih razmerjih in odpravninskem skladu. Ministrska ekipa bo oba obravnavala do poletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.