"Obupan oče kliče: Pridite učit moje otroke. Ne vem, kako naj jih nahranim"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Šola in dijaški domovi so bili za mnoge otroke zavetje. Telefoni na ZPM zvonijo non-stop.
Oglej si celoten članek

"Z zaprtjem šol je razpadel čudovit sistem socialne pomoči za številne družine," je za RTV SLO povedala Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri Mestni občini Ljubljana. "Vrtce in šole imamo zaprte, zato smo se prilagodili in ustanovili krizni štab."

"Ko gledamo otroke, vidimo družine."

Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo pri MOL

S prostovoljci pomagajo pri varstvu otrok in skupaj z LPP zagotavljajo dostavo brezplačne hrane in kosila za otroke, ki takšno pomoč potrebujejo. "Skupaj s socialnimi službami smo presodili, kateri otroci bi bili brez tovrstne pomoči lačni," je za nacionalno televizijo povedala Fabčičeva. 

Brezplačno kosilo tudi stigma

Mnogi družinam zaposleni v LPP vsak dan brezplačno razvažajo kosilo. "Začeli smo s predšolskimi otroci in dobili smo vprašanje: 'V naši družini imamo tudi srednješolko. Ali lahko tudi njej damo kosilo?' Seveda smo rekli, da lahko," je povedala Fabčičeva, ki ocenjuje, da predstavljajo družine, ki jim pomagajo, le vrh ledene gore. "Če pogledamo tričlansko družino z enim otrokom in dvema zaposlenima, katerih neto dohodek ne presega 1100 evrov na mesec, je otrok upravičen do brezplačnega kosilo oz. oproščen plačila vrtca. Mi smo morali med vsemi temi otroki, ki so prejemniki brezplačnega kosila v šoli, zbrati res samo tiste, ki so zares zares nujno potrebni pomoči. Pomoči bi bilo potrebno veliko večje število otrok."

Številne družine so dostavo kosila tudi zavrnile, saj jih s tem, ko prostovoljec pride domov, izpostavijo. "Nekateri so že na začetku rekli, da bodo že zmogli," je povedala Fabčičeva. "Revščina ima veliko obrazov. Dokler je otrok v vrtcu ali šoli, je enak drugemu. Če dobi brezplačno kosilo, tega nihče ne ve, razen socialna služba, ki molči."

Foto: Profimedia Družina

V MOL sicer s prostovoljci pomagajo tudi pri brezplačnem varstvu. "Trenutno imamo 12 otrok, ki jih čuva 12 prostovoljk," je za nacionalno televizijo še povedala Fabčičeva. 

Ogulinovi zvonijo telefoni non-stop

"V Ljubljani je res dobra zgodba, ljubljanska regija je pokrita s toplimi otroki," pa je za Studio City povedala Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. 

Kot je dejala, na ZPM telefoni v zadnjih dneh zvonijo non-stop. "Očka ves obupan pokliče: Pridite učit moje mulce: Izgubil sem službo, ne vem, kako naj jih nahranim. Takih klicev je iz dneva v dan več," je navedla primer ene od stisk.

"Stiska ljudi. Negotovost. To jih dobesedno poneumlja. Vzbuja agresijo, nestrpnost, vse mogoče, kar starši prenašajo na otroke."

Anita Ogulin, ZPM Moste-Polje

V skladišču delijo hrano, pošiljajo bone za prehrano, prostovoljci pomagajo pri varovanju otrok, skupaj s pedagoško fakulteto družinam svetujejo po telefonu. "Delamo pakete hrane in istočasno, ker je ogromno dietne prehrane, pošiljamo prehranske bone," je pojasnila Ogulinova. "Jaz vam ne morem povedati, kakšen je naval telefonov, stisk, tragedij. Imamo zaposlene ljudi. Mi nimamo nezaposlenih, ampak ljudi, ki so zaposleni, a ne morejo preživeti, samostojne podjetnike. To so ljudje, ki kolobarijo s položnicami. Z nami se pogajajo, katere položnice bodo dali nam, da jih mi poravnamo."

Če želite pomagati, lahko denarna sredstva nakažete na:

Zveza prijateljev Mladine Ljubljana Moste-Polje

Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: Humanitarna pomoč družinam
SKLIC: SI00 650-650

Šola ali dijaški dom sta bila za mnoge zavetje

Sredstva zbirajo ves čas, a se boji, da jih bo za vse potrebe zmanjkalo. "Dobili smo donatorja, ki nam je olajšal stvari, a to bo premalo," je povedala Ogulinova, ki se zaveda, da bo kriza zaradi epidemije koronavirusa trajala še nekaj časa. "Samo izpad enega meseca ljudi dobesedno zamrzne, ker ne morejo naprej."

Foto: Profimedia Družina

Opozorila je, da je bila šola za mnoge otroke prej varen kraj. "Otroci so imeli topel obrok, kosilo, marsikateri otrok, ki ga suportiramo, je imel šolo ali dijaški dom za zavetje," je poudarila. "Sedaj nimajo nič od tega."

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 17:43 27. Marec 2020.

    Mnogi so potrebni takojšnje pomoči, ampak ponavadi se oglašajo takšni, ki se niso sposobni niti malo organizirat, pa kaj sami …

  • 16:12 27. Marec 2020.

    Malo manj čikov in alkohola, pa še kakšen pečen kruh iz moke, pa bo šlo. Jasno, so tudi posamezniki ki …

  • 15:58 27. Marec 2020.

    Socialna služba je pri nas v ogrevanih pisarnah. Nagnati jih je treba na teren ali odpustiti! Že dolgo nič ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.