Obvezno cepljenje v Sloveniji: Zakonska podlaga že obstaja!

Foto: Epa
Foto: Epa
Deseti protikoronski zakon PKP 10, ki ga bo državni zbor v decembru sprejemal po hitrem postopku, že nekaj časa buri duhove, saj naj bi po mnenju nekaterih iniciativ, uzakonil obvezno cepljenje proti koronavirusu. PKP 10 namreč ureja podlago za izplačilo odškodnine zaradi stranskih učinkov cepljenja proti koronavirusu ali uporabe registriranih zdravil za zdravljenje corone.
Oglej si celoten članek

Podlaga za odškodnino zaradi stranskih učinkov cepljenja je za obvezna cepljenja predvidena v Zakonu o nalezljivih boleznih, vlada pa je v PKP 10 predvidela odškodnino za posledice cepljenja proti covid-19, ki ni obvezno. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je aprila letos poudarila, da gre pri cepljenju proti covidu-19 za javni interes in bi morali izplačilo odškodnine urediti z zakonom. "Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter pri zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja," je pred dnevi dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Potrjena smrt po cepljenju proti koronavirusu

NIJZ je doslej prejel 9037 prijav neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti okužbi z novim koronavirusom. Največ težav se nanaša na bolečine na mestu aplikacije, sledijo težave povezane z živčevjem in težave z mišično skeletnim sistemom in vezivnim tkivom. Strokovna skupina je potrdila tudi neposredno povezanost med cepljenjem s cepivom Janssen in smrtjo 21-letnice. Komisija, ki je obravnavala primer, je potrdila, da je po cepljenju prišlo do razvoja sindroma tromboze s trombocitopenijo in ni ugotovila stanj pred cepljenjem, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. 

Višina odškodnine je omejena

Do odškodnine so upravičeni tisti, ki so po cepljenju ali prejemu zdravila utrpeli resno in trajno okvaro zdravja kot je to določeno  z Zakonom o nalezljivih boleznih (ZNB). Tako so v primeru smrti do odškodnine upravičeni ožji družinski člani, v prvem redu zakonec ali partner, v drugem otroci in v tretjem starši. 10.000 evrov je predvidena odškodnina za zakonca ali partnerja osebe, ki je umrla po cepljenju, oziroma za starše, če je šlo za mladoletno osebo. 20.000 evrov je medtem predvidena odškodnina za otroka oziroma vzdrževanega člana osebe, ki je umrla po cepljenju. 

Uveljavlja se lahko šest let po cepljenju

Osebi, ki ji je zaradi cepljenja nastala škoda na zdravju, gre odškodnina v enkratnem znesku 60.000 evrov, na ministrstvu za zdravje pa se lahko uveljavlja v roku šestih let od dneva cepljenja. Ministrstvo poda oceno, ali je škoda na zdravju oziroma smrt posledica obveznega cepljenja, invalidska komisija pa pripravi mnenje, ali je pri konkretni osebi prišlo do resnega in trajnega zmanjšanja življenjskih funkcij.
V praksi je bila odškodnina zaradi obveznega cepljenja izplačana le enkrat, dvema medicinskima sestrama zaradi posledic obveznega cepljenja proti hepatitisu B

Odškodnina tudi za stranske učinke zdravila za zdravljenje covida

ZNB predvideva, da so do odškodnine po cepljenju ali prejemu zdravila posamezniki upravičeni v primeru, ko gre za resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij, ki pomeni tako vrsto in stopnjo okvare, ki je enaka ali višja od 80 odstotkov v skladu s predpisom, ki določa vrste in stopnje telesnih okvar. 
Predlog PKP 10 predvideva možnost odškodnine tako za stranske učinke po cepljenju proti koronavirusu kot za stranske učinke zdravil proti covidu. Kot škoda nastala po cepljenju pa po predlogu zakona ne šteje škoda iz naslova strokovne nepravilnosti pri opravljanju cepljenja ali škoda, ki je posledica neustrezne kakovosti cepiva. To velja tudi za zdravljenje z zdravili, ki so registrirana za zdravljenje covida.  

Podlaga za obvezno cepljenje že obstaja

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj dejala, da je napočil čas, da Evropska unija razmisli o obveznem cepljenju proti covidu-19. Ob tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave.
Zakon o nalezljivih boleznih v 52. členu predvideva, da letni program cepljenja in zaščite z zdravili ter pogoje in način izvedbe letnega programa določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Inštitut za varovanje zdravja (NIJZ). Torej podlaga za uvedbo obveznega cepljenja že obstaja in je KPK 10 z uvajanjem sistema odškodnin ne opredeljuje dodatno. 

Na NIJZ smo naslovili vprašanja, kakšni so kriteriji po katerih bi ministrstvu za zdravje predlagali uvedbo obveznega cepljenja proti koronavirusu. Odgovore pričakujemo v naslednjih dneh. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 83

  • 09:19 24. December 2021.

    'Kadija tuži, kadija sudi'....so pravili na jugu, pri nas pa je to demokracija.

  • 17:57 6. December 2021.

    "...in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja..."!!! Če je država zakonom opredelila ceno ljudskega življenja (brez krivde) …

  • 13:53 3. December 2021.

    Avstrijska kirurginja je menda pacientu odrezala napačno/zdravo nogo. Kazen 2700 Eur in odškodnina sorodstvu 5000 Eur (pacient umrl). Sodečemu sodniku …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.