Slovenija
20026 ogledov

Preiskava smrti 21-letnice zaradi cepljenja končana: Takšne so ugotovitve

cepivo Johnson & Johnson Profimedia Za zaščito proti covidu-19 je potreben le en odmerek tega cepiva.
Petčlanska komisija je zaključila obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivom Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson.

Predstojnik Območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič, ki je bil tudi koordinator komisije za obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivo Janssen, je sporočil zaključke preiskave primera smrti 21-letne Katje. 

Na podlagi vse pridobljene dokumentacije je bilo potrjeno, da je povezanost med cepljenjem s cepivom Janssen in tragičnim zapletom gotova. Kljub ustreznemu zdravljenju je prišlo do smrtnega izzida tega zapleta. "V imenu članov komiisje izražam sožalje vsem svojcem in prijateljem," je dejal Simonovič. 

Petčlansko komisijo so sestavljal trije zdravniki kliniki – nevrolog, infektolog in internist – ter zdravnica farmakologinja in predstavnik epidemiološke stroke. Komisija je pridobila zdravstveno dokumentacijo pacientke tako po cepljenju, po sprejemu na nevrološko kliniko in zdravstveno dokumentacijo osebne zdravnice pacientke. 

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Novi podatki: Dobre novice, a še ni razloga za pravo veselje

Komisija je potrdila, da je v tem primeru prišlo do razvoja sindroma tromboze s trombocitopenijo. Komisija v času pred cepljenjem ni ugotovila stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. 

"Komisija je soglasno ocenila, da je povezanost med cepljenjem s cepivom Janssen in tragičnim zapletom, bila gotova," je dejal Simonovič. 

Ministrstvo za zdravje se je seznanilo s poročilom komisije in bo z zaključnimi ugotovitvami seznanilo strokovno skupino za cepljenje. "Predlagal bom umik cepljenja s tem cepivom," je povedal minister Janez Poklukar. "Začasni umik cepljenja s cepovom Janssen bo tako postal trajen." Glede cepljenja z drugim vektorskim cepivom, AstraZeneco, je minister pojasnil, da bodo sledili predlogu strokovne skupine za cepljenje.

"Vsako življenje je sveto. Kot zdravnik sem zavezan, da bom predan reševanju življenj, pred vsemi funkcijami pa sem človek, zato ne moremo mimo dejstva, da je pred tedni preminilo mlado bitje. Smrt obžalujem, družini in prijateljem izrekam iskreno sožalje. O družini vsak dan razmišljam - ni moj namen relativituirati smrt, a razmišljam tudi o 5000 smrtih zaradi covida. Vsaka žrtev ima svoje ime."
Janez Poklukar, minister za zdravje

Minister je poudaril, da je vsako življenje sveto in je zato treba tudi vsako smrt obravnavati pietetno, spoštljivo in z mislijo do svojcev. "Kot zdravnik se vsak dan borim za življenje ljudi in kot miniser delam isto," je poudaril minister. "Vsakodnevno rotim in svetujem prebivalcem Slovenije, da se cepijo, oznanjam pozitivne učinke cepljenja, pozivam, da se spoštujejo ukrepi. Obiskujem bolnišnice, zdravstvene domove, lokalne skupnosti, gasilce, obrtne zbornice in gospodarstvenike ter jih prosim za pomoč in sodelovanje. Ves čas pozivam tudi k strpnosti in medsebojnemu spoštovanju."

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

Ocenjuje, da ta trenutek potrebujemo enotnost, medsebojno razumevanje, sodelovanje in solidarnost. "Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razdvoji, temevč stopimo skupaj ter na ta način prebrodimo, premagajmo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami," je poudaril minister. 

Med mlajšimi ženskami so zapleti pogostejši

Kot je povedal profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo dr. Borut Štrukelj, je sicer v kliničnih študijah za cepivo Janssen sodelovalo 27 tisoč udeležencev.

Doslej so v ZDA zabeležili 28 primerov zapletov s sindromom krvnih strdkov skupaj s trombocitopenijo, kar predstavlja en tovrsten zaplet na 300 tisoč cepljenih, a ker so se zapleti pojavljali predvsem pri skupini mlajših žensk, je v tej populaciji pogostost večja.

V Evropski uniji je bilo doslej zabeleženih šest smrti zaradi krvnih strdkov na 16,3 doz cepiva Janssen. 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 88
  • kapibara 19:44 30.november 2021.

    Ali je kdo že pozabil začetek leta in reklamiranje cepiv: So varna, So prizkušena, Zadostuje ena špika, veljaki se "cepili" celo pred kamerami(vse za reklamo slabega izdelka)... itd , same nebuloze !?

  • QSprm 19:21 30.november 2021.

    Biti prisiljen v cepljenje ali se cepiti prostovoljno je bistveno za ugotavljanje odgovornosti brezvestnih posiljevalcev s cepljenjem. Nesrecnica se ni cepila prostovoljno, marvec pod prisilo. Temu se rece naklepni umor, ne pa splet nesrecnih nakljucij. Ravno famozni ukrepi so zakrivili ...prikaži več vec kot 4000 zrtev. Tocno se je vedelo, skoraj poimensko, kdo vse je ogrozen. Pa nihce od te tolpe sprijenih izrojencev ni niti s prstom mignil. Vec kot zreli ste za obtozbo zaradi genocida nad delom populacije.

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 16:43 30.november 2021.

    Poklukarju bi morali nemudoma odvzeti zdravniško licenco in ga pred sodiščem obtožiti umora iz koristoljubja!