Slovenija
9106 ogledov

Novi podatki: Dobre novice, a še ni razloga za pravo veselje

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Število okužb pada, stanje v bolnišnicah pa je še naprej resno. Skrbi tudi pojav omikrona.

Ob 6.287 opravljenih hitrih testih je bilo v ponedeljek potrjenih 2.482 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 39,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi zelo veliko hitrih testov, kar 92.718, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. Večina pozitivnih hitrih testov se sicer preveri s PCR testi, zato slednji zajamejo podatke o novih odkritih primerih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je še nekoliko zmanjšalo in znaša 2.199, znižala se je tudi 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 1.761.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 3.397 novih okužb, jih je bilo včeraj za 27 odstotkov manj, kar je spodbuden podatek, sploh ob dejstvu, da je blo včeraj opravljenih rekordno veliko hitrih testov.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 1.156 covidnih bolnikov, od tega jih je 279 na oddelkih za intenzivno nego. 

Skrb vzbujajoč podatek je pojav nove različice omikron, ki so jo odkrili v Južni Afriki in potrdili v številnih državah po svetu. Dodatnih ukrepov razen zaostritev ob prehodu meje iz držav, kjer so potrdili novo različico, Slovenija za zdaj ne načrtuje. 

Ob morebitnem prihodu nove različice omikron, ki je morebiti bolj kužna od trenutno prevladujoče delte, je še bolj pomembno, da  vse ukrepe striktno upoštevamo. Kot je za RTV SLO povedala vodja strokovne skupine za covid Mateja Logar, bomo v naslednjih dneh videli, kakšne lastnosti ima ta različica in kako se bo obnašala v okolju, kjer je bila doslej prevladujoča različica delta. Več o tem lahko preberete v članku Evropa zaradi omikrona zaostruje ukrepe. Jih bo tudi Slovenija? To pravi Logarjeva.

Omikron so sicer kot prvi v EU v petek potrdili v Belgiji, nato pa ji je sledila že vrsta evropskih držav, med drugim Nemčija, Italija, Avstrija in Portugalska, včeraj Španija in Švedska, danes pa tudi Francija. V Sloveniji nove različice še niso zaznali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Sharon_McHugh 15:51 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar MS
    MS 11:55 30.november 2021.

    1) Obvezno cepljenje bo veljalo za vse, ki živijo v Avstriji, poroča Die Presse, ki navaja tudi predlog kazni za kršitelje. Kdor se ne bo odzval na določen termin za cepljenje, ga bodo pristojni opomnili in mu odredili nov termin. ...prikaži več Kdor bo gluh na ta poziv, ga bodo v roku štirih tednov opomnili še drugič in mu določili rok za cepljenje. Če se do takrat ne bo cepil, ga čaka 3600 evrov kazni ali štiri tedne zapora.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:11 30.november 2021.

    Hvala vladi, da skrbi za nas pohlevne državljane, ki pridno kažemo QR kode in osebne izkaznice pred vsako trgovino in bencinsko črpalko. Hvala, hvala, da nas pogumno branite pred tem zlobnim virusom! S QR kodami v svetlo diktaturo naprej!