Slovenija
8146 ogledov

Evropa zaradi omikrona zaostruje ukrepe. Jih bo tudi Slovenija? To pravi Logarjeva!

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
"Pomembno je, da te ukrepe striktno upoštevamo ne glede na status prebolevnika ali cepljenega," je poudarila Logarjeva.

Trenutna epidemiološka situacija kaže izboljšanje v splošni populaciji, vendar je stanje v bolnišnicah še vedno skrb vzbujajoče, predvsem na oddelkih za intenzivno terapijo, je za TV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Prav zato bodo, tako Logarjeva, vztrajali pri veljavnih ukrepih, kakršnokoli rahljanje ukrepov v bližnji prihodnosti ni opcija. 

Kot smo že poročali, je sicer svetovalna skupina predlagala zaostritev ukrepov in prepoved vseh božičnih sejmov, a vlada njihovega predloga ni upoštevala.

Dodatnih ukrepov ne bodo predlagali

Dodatnih ukrepov tako ne bodo več predlagali, je povedala. Pomembno je, da upoštevamo že sprejete ukrepe - torej redno testiranje in upoštevanje pogoja PCT, samotestiranje v izobraževanju in šolstvu, nošenje mask ... "Pomembno je, da te ukrepe striktno upoštevamo ne glede na status prebolevnika ali cepljenega," je poudarila.

Tudi na prazničnih sejmih na prostem predlagajo uporabo mask, stike s čim manj ljudmi, pred druženjem s prijatelji pa je smiselno, da se samotestiramo in redno zračimo prostor, v katerem je več ljudi.

cepivo Pfizer BioNTech Zdravje Ne izgubljajo časa, začeli s prilagajanjem cepiva

V naslednjih dneh bomo videli, kako se bo omikron obnašal na "deltinem teritoriju"

Ob morebitnem prihodu nove različice omikron, ki je morebiti bolj kužna od trenutno prevladujoče delte, je še bolj pomembno, da  vse ukrepe striktno upoštevamo. Kot je povedala Logarjeva, bomo v naslednjih dneh videli, kakšne lastnosti ima ta različica in kako se bo obnašala v okolju, kjer je bila doslej prevladujoča različica delta.

Omikron so sicer kot prvi v EU v petek potrdili v Belgiji, nato pa ji je sledila že vrsta evropskih držav, med drugim Nemčija, Italija, Avstrija in Portugalska, včeraj še Španija in Švedska. V Sloveniji nove različice še niso zaznali.

Več o različici omikron si lahko preberete v članku Omikron se hitro širi, že v toliko evropskih državah je prisoten.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Sharon_McHugh 15:50 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Leon
    Leon 07:20 30.november 2021.

    Vsakodnevno spreminjanje izjav Logarjeve in njenih grupijev govori o stanju naše zdravstvene stroke . Vsa čast posameznikom zdravnikom ,ki upajo spregovoriti resnico .