Svet
1292 ogledov

Svarilo WHO: Omikron predstavlja zelo visoko tveganje

omikron WHO Svetovna zdravstvena organizacija Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da različica omikron predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje. Medtem so v Avstriji uradno potrdili prvi primer okužbe z omikronom, na Škotskem pa lokalni prenos.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da različica omikron predstavlja veliko globalno tveganje in bi lahko v nekaterih območjih pustila resne posledice. "Če pride do še enega velikega vala covida-19, ki bi ga povzročil omikron, bi lahko bile posledice zelo resne," so zapisali pri WHO. Ob tem pa dodali, da "do tega trenutka ni poročil o smrtih, ki bi bile posledica različice omikron".

Različica omikron je vzbudila skrb zaradi velikega števila mutacij, pri čemer znanstvenike poleg možnosti, da gre za izjemno prenosljivo različico, skrbi, da bi se zaradi omenjenih mutacij lahko uspela izogniti imunosti po cepljenju ali prebolelosti. 

letališče Schiphol Svet Pobegnila iz karantene, ujeli so ju tik pred vzletom

Svetovna zdravstvena organizacija več podatkov o virusu pričakuje v prihodnjih tednih. Generalni direktor Tedros Ahanom Ghebreyesus je dejal, da znanstveniki preučujejo zadnjo različico virusa. Ob tem je opozoril, da z neenakomerno porazdeljenostjo cepiv omogočamo virusu kroženje, mutiranje in mu posledično dajemo možnost, da postane bolj nevaren. 

V Sloveniji za zdaj še ni bilo potrjenega primera okužbe z različico omikron. Iz zadnjih podatkov je razvidno, da epidemija še naprej upada. Ob 2.226 opravljenih testih PCR so v nedeljo potrdili 1.034 novih okužb. 

Avstrija uradno potrdila prvi primer omikrona

V Avstriji so potrdili prvo okužbo z novo različico virusa. Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni, poroča STA. 

Prve okužbe so potrdili tudi na Češkem, Nizozemskem, v Nemčiji, Belgiji in Italiji. Zaradi nove različice sta svoje meje zaprla Izrael in Japonska.

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

Potrdili prve lokalne prenose

Na Škotskem so identificirali šest primerov okužbe z novo različico. Namestnik škotske premierke John Swinney je za BBC dejal, da v nekaterih od teh šestih primerov, okuženi niso potovali iz države, kar pomeni, da se okužba z različico B.1.1.529 prenaša lokalno. Kot je dejal Swinney, to predstavlja nove izzive pri preprečevanju širjenja virusa. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Jean_Dawkins 15:32 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • suineg7878 13:05 29.november 2021.

    A ni to zanimivo.... WHO bije plat zvona. Za našo varnost se pripravlja PKP10 in znotraj tega zapakirano obvezno cepljenje, medtem ko zdravnica iz JA, ki je odkrila to novo nadlogo pravi, da je vse skupaj prehlad. Kdo ima prav? ...prikaži več Kdo bo prvi spregovoril o grafen (di)oksidu, ostremu kot britev, dolžine cca 50mikro metrov in debeline 0,1 mikrometer, ki se pretaka po krvi. Bolj kot je telo aktivno, bolj reže. https://www.bitchute.com/video/qCakzHoQyVlI/

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 12:21 29.november 2021.

    Se pravi Megatron oziroma Kronometer bo dober odgovor vladajočih na vprašanje, kako to, da cepiva ne ščitijo. :)

Sorodne novice