Zdravje
2015 ogledov

Omikron: kje je že, katere države so že zaprle meje

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
V več evropskih državah so ta konec tedna potrdili prve primere okužb z novo različico novega koronavirusa, ki se je pojavila v Južni Afriki. O okužbah s to različico, ki so jo poimenovali omikron, so poročali tudi drugod po svetu. Več držav, med njimi tudi članice EU, se je zato odločilo za omejitev potovanj iz držav z območja južne Afrike.

Po novici o odkritju nove različice novega koronavirusa, ki so jo v četrtek sporočili znanstveniki iz Južne Afrike, so prve primere okužb v minulih treh dneh potrdili tudi v več evropskih državah in drugod v svetu.

Nova različica B.1.1.529, ki so jo poimenovali omikron, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij hitro širi in bi lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija jo je označila za skrb vzbujajočo.

Prve primere te različice so v Evropi doslej potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

V Avstriji primer na Tirolskem

V Avstriji so primer okužbe z omikronom odkrili na Tirolskem pri osebi, ki je pred tremi dnevi pripotovala iz Južne Afrike. V Nemčiji so potrdili dva primera, oba potnika sta prispela z letalom iz Južne Afrike. V Italiji pa so prvi primer potrdili pri potniku iz Mozambika.

Tudi danske zdravstvene oblasti so v nedeljo potrdile primer okužbe z omikronom pri dveh potnikih, ki sta prispela iz Južne Afrike. Nizozemske zdravstvene oblasti pa so dan prej sporočile, da so pri 61 potnikih iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom, pri vseh pa še preverjajo, ali gre za okužbe z novo različico.

Okužbe s to različico so doslej odkrili še v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Avstraliji in Izraelu. V Sloveniji pa je doslej še niso potrdili.

V Veliki Britaniji vsi, ki pridejo, v izolacijo, Izrael povsem zaprl meje

Številne države, tudi v EU, so se iz strahu pred širjenjem različice omikron odločile omejiti ali ustaviti potovanja s širšega območja južne Afrike. Države članice EU so se v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Velika Britanija se je odločila, da bo od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevala, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov test PCR na covid negativen, je v soboto napovedal britanski premier Boris Johnson. Izrael pa se je v nedeljo odločil zapreti meje za vse tujce.

Švica vstop prepovedala Izraelcem in tudi Belgijcem

Drakonske ukrepe je uvedla Švica, ki je prepovedala vstop potnikom iz južne Afrike, Hong Konga in Belgije, razen če imajo v Švici ali kateri izmed drugih držav schengena stalno bivališče. 

Iz strahu pred širjenjem nove različice so se pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) v petek odločili preložiti 12. ministrsko konferenco te organizacije, ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi.

Južna Afrika, ki se čuti kaznovana zaradi sprejetih ukrepov, se je nanje odzvala kritično. Kot je v soboto sporočilo zunanje ministrstvo, pomenijo ti ukrepi kaznovanje Južne Afrike zaradi njenega "naprednega genomskega sekvenciranja in sposobnosti hitrejšega odkrivanja novih različic".

Švicarji na referendumu podprli covidno potrdilo 

V senci širjenja nove različice omikron so Švicarji na nedeljskem referendumu podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19, ki se med drugim nanašajo tudi na covidno potrdilo. Glede na volilne projekcije, ki jih je objavil švicarski inštitut za javnomnenjske raziskave GSF Bern, naj bi zakon podprlo 63 odstotkov volivcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 06:56 29.november 2021.

    Če bi hoteli res preprečiti širitev omikrona v državo, bi morali ravnati tako kot GB..Torej potnike v izolacijo !! ..Pri nas se to ne bo zgodilo, ker tej vladi "izredno stanje" odgovarja...Verjetno ravno zato nočejo testirat cepljenih..Vendar bo narava sama ...prikaži več to uredila, saj bo prekužila tako cepljene kot necepljene.

Sorodne novice