Slovenija
20924 ogledov

Novi podatki: Spodbudne novice, a tudi razlog za skrb

Covidni bolniki v bolnišnici na Jesenicah Profimedia
Epidemija v Sloveniji še naprej upada.

Ob 2.226 opravljenih PCR testih so v nedeljo potrdili 1.034 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 46,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 21.320 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb je malenkost padlo in znaša 2.330, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 1.822.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 1.390 okužb, jih je bilo tokrat za približno 26 odstotkov manj, kar je spodbuden podatek.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 1140 bolnikov, od tega jih je 286 na oddelkih za intenzivno nego. 

Epidemiologe sicer skrbi pojav nove različice virusa OMIKRON, ki so ga odkrili v Južni Afriki, prve primere pa so že potrdili v številnih krajih po svetu. Različica je bila uvrščena med skrb vzbujajoče, čeprav še ni natančnih podatkov glede njene nalezljivosti in morebitnega izogibanja imunskemu odzivu pri prebolevnikih in cepljenih. 

 

V medijih se je razširila izjava južnoafriške zdravnice, ki je zdravila covidne bolnike, okužene u omikronom, da so imeli bolniki mile simptome. A njena izjava je bila izvzeta iz konteksta, saj je zdravila zdrave mlade bolnike. Obenem je izrazila skrb, kaj bi različica lahko povzročila pri starejših. Več o tem si lahko preberete v prispevku Simptomi pri omikronu mili? To je neumnost!

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Epidemija v Sloveniji trenutno lepo upada, kar prikazuje tudi prognoza širjenja epidemije, ki jo pripravlja Matjaž Leskovar iz Instituta Jožef Stefan. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,82, narašča pa število bolnikov v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego. Ko bodo znani podatki o nalezljivosti nove različice, jo bodo upoštevali tudi v modelih širjenja epidemije - epidemiologe skrbi, da nas zaradi omikrona spomladi čaka še en val. 

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

dezunir@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar Leon
    Leon 15:30 29.november 2021.

    V Izraelu v omejevanje širjenja »omikrona« vpregli tudi tajne službe in sistem nadzora mobilnih telefonov...Veliki brat vas gleda ! https://insajder.com/svet/v-izraelu-v-nadzor-sirjenja-omikrona-vpregli-tudi-tajne-sluzbe-sistem-nadzora-mobilnih

  • Jean_Dawkins 15:18 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • QSprm 11:53 29.november 2021.

    Da so na robu zmogljivosti in pokajo po sivih trobijo ze od lanskega avgusta, ko jih je blo ene 200 hospitaliziranih in 10 na intenzivni. Eno samo zavajanje in patolosko laganje falange radikalnih korona teroristov.