Slovenija
22460 ogledov

Najnovejša prognoza: Lepe novice z enim velikim razlogom za skrb!

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Število novih okužb upada.

"Epidemija okuževanja upada," v novi napovedi gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji piše Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Vrh v enotah intenzivne terapije bomo predvidoma dosegli v naslednjih dneh, ko bomo mogoče nekoliko presegli 300 covidnih bolnikov (skupaj IT2 in IT3).

"Izogibajmo se vsem dejavnostim, kjer bi se lahko poškodovali in potrebovali intenzivno terapijo, kajti situacija je skrajno resna. Dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

Matjaž Leskovar, IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,82, kar pomeni, da epidemija lepo upada. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi.

Ob sicer spodbudnih napovedih IJS skrbi pojav nove različice virusa, ki so jo odkrili v Južni Afriki, o čemer več prišemo v prispevku Še dodatne skrbi zaradi nove "superrazličice", ki se že širi.

 | Avtor: IJS IJS

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj po oceni Leskovarja okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 2,5 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 40. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno slaba tretjina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," opozarja Leskovar.

Hitrost cepljenja je približno 9 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,4 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 46 tisoč okuženih na teden oz. 2,2 odstotka prebivalstva na teden.

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1969. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavlja Leskovar in poudarja, da dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, be bodo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike.

 | Avtor: IJS IJS

Deleži hospitaliziranih, v enotah intenzivne terapije in umrlih potrjeno okuženih po starostnih skupinah je prikazan v spodnjih tabelah.

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in četrti val 24,8 odstotka. "Odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih," razlaga Leskovar. "Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.