Zdravje
6447 ogledov

Še dodatne skrbi zaradi nove "super različice", ki se že širi

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Nova različica odpira številna dodatna vprašanja, države omejujejo potovanja, strokovnjaki v skrbeh.

Kot smo že poročali, znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice Velika Britanija danes uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep so se odločili tudi v Nemčiji, Avstriji in Italiji ter Izraelu, kjer so že zaznali okužbo z novo različico.

Izraelsko ministrstvo je sporočilo, da so bile vse tri osebe, pri katerih so potrdili okužbo z novo različico virusa, cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni. Novo različico so potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija.

"Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z državami članicami predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz regije južne Afrike," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Odločitev o tem morajo sedaj sprejeti države članice.

Južnoafriško zunanje ministrstvo meni, da je to prerana odločitev, pri čemer izpostavlja, da Svetovna zdravstvena organizacija še vedno ni podala nikakršnih smernic, povezanih z novo različico.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po odkritju nove različice B.1.1.529 sporočila, da še preučujejo, kako nevarna je in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče. Na seznamu je med drugim koronavirusna različica delta, ki je med drugim prevladujoča tudi v Sloveniji.

Kolikšna je učinkovitost cepiv?

"Cepiva bodo gotovo manj učinkovita v primeru nove različice koronavirusa, ki se širi iz Afrike," je povedal profesor James Naismith, biolog z univerze v Oxfordu. V pogovoru za BBC je pojasnil, da številne mutacije, ki so jih zabeležili pri tej različici, lahko nakazujejo, da gre za še bolj kužno varianto. Dodal je, da novi pojav vendarle ne pomeni "konec sveta", saj da bodo cepiva vendarle do neke mere gotovo učinkovita, poleg tega prihajajo nova zdravila, na katere mutacije ne bodo vplivale. 

Pri novi različici so sicer zaznali kar 32 mutacij, ki bi ji lahko pomagale, da premaga imuniteto, pridobljeno s cepljenjem ali prebolevanjem novega koronavirusa. 

"To je najpomembnejša različica virusa, ki smo jo odkrili doslej," je povedala direktorica britanske Agencije za zdravstveno varnost Jenny Harries. Izpostavila je, da so potrebne hitre raziskave, da bi čim prej izvedeli čim več o novi različici in omenila še, da "strokovnjaki preučujejo katere javnozdravstvene politike bi lahko omejile vpliv te različice".  

Ves čas nove različice, koliko je nevarna ta?

Za začetek države omejujejo potovanja iz območja afriških držav; kaj sledi, je na tej točki povsem nepredvidljivo. V Južnoafriški republiki se različica naglo širi; v ponedeljek so zaznali 312 okužb, v torek že 860. 

Novo različico je identificiral Tom Peacock, virolog z Imperial Collegea v Londonu, ki je prvi opozoril, da neverjetno visoka količina mutacij te različice nakazuje, da bi lahko znova premešala karte v poteku pandemije. Profil mutacij je opisal kot "resnično grozen". 

Da so skrbi glede nove različice upravičene, dokazuje tudi primer potnika, ki je v Hong Kong prispel iz Južnoafriške republike. Da je okužen, je pokazal drugi PCR test, in sicer četrti dan karantene. Drugi potnik se je okužil v hotelski karanteni. Pri njem se je okužba za pozitivno izkazala osmi dan pri četrtem opravljenem PCR testu. Oba sta bila cepljena s Pfizerjevim cepivom. 
 

Covid-19 na Jesenicah Sars-Cov-2 Svet Panika zaradi nove različice: Svet uvaja nove omejitve

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • do92 00:43 27.november 2021.

    Ej prodane duše "novinarske". Bogi ste v glavo vašo.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 20:01 26.november 2021.

    cepljeni ste naredili cel šmorn po svetu

  • Janez_53 16:41 26.november 2021.

    Nekatere države so že pravočasno reagirale, naši bukslji pa bodo pričeli zganjati histerijo takrat, ko se bo po Sloveniji že sprehajala kopica okuženih in širila novi sev virusa. Takrat bodo pričeli žugati državljanom in medijem, ki zopet niso bili pridni ...prikaži več in bodo zato krivi vseh težav.