Svet
12051 ogledov

Panika zaradi nove različice: Svet uvaja nove omejitve

Covid-19 na Jesenicah
1/2
Profimedia
Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice Velika Britanija danes uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep se je odločil tudi Izrael.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija zaradi nove različice danes popoldne prekinja lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek zvečer sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita, je opozoril.

V Izrael pa zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

 
Komentarjev 23
  • popokatopetl 09:47 26.november 2021.

    Burleska. Še nobene različice niso ustavili z nekimi ukrepi in tudi te ne bodo.

  • jate 09:32 26.november 2021.

    pa to je že vse skupaj tragokomično,prave burleske,hahaha

  • rd2dmk2 09:32 26.november 2021.

    vsi cepilni podporniki- tole vam povem : ja virus obstaja. ste srečni? no sedaj pa resnica za vas. namesto avstrije in portugalske pejte malo preverit San Marino. Ja prav ste prebral in ni članica EU. je pa preceppljena v nulo.. ...prikaži več haha, se že bahate. zastonj !!! so cepljeni s Sputnikom in za EU so NECEPLENI. no cepilni agenti.. ste že zmrznili. vsak SanMarinčan, če hoče funkcionirat v EU naj bi se še enkrat cepil z cepivi EU. vam že kaj se bliska ? NEEE, NIČ. razmislite zakaj vas hočjo cepit!