Svet
15402 ogledov

Omikron že pošteno razširjen, države zapirajo meje

OMIKRON Epa
Na Češkem so prvi primer nove virusne različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici ...

Oblasti na Češkem in v Avstraliji so potrdile prve primere različice novega koronavirusa omikron v teh državah. Izrael bo za omejitev širjenja nove različice danes zaprl meje za vse tujce. Tudi okuženi potniki z letal, ki sta se na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, imajo po navedbah oblasti verjetno to različico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Češkem so prvi primer nove virusne različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

Nizozemske zdravstvene oblasti so v soboto sporočile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, verjetno tudi primeri okužbe z novo različico.

"Različica omikron je bila verjetno odkrita med testiranimi osebami," so po navedbah AFP sporočili z Nacionalnega instituta za javno zdravje. Kot so dodali, bodo to dokončno potrdili z dodatnimi analizami, katerih rezultati bodo predvidoma znani danes.

OMIKRON Omikron Svet Vrag odnesel šalo, za vstop le negativen PCR test Cepljenje Covid-19 Zdravje Bodo cepljeni zaščiteni pred različico omikron?

"Brez panike"

V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko ta različica bolj nalezljiva kot druge. Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Prvi epidemilog v državi Mario Fafangel pa miri "Brez panike." Retvital je sporočilo predsednice južnoafriške zdravstvene organizacije Angelique Coetzee o tem, da omikron pri cepljenih povzroča le blago obliko bolezni, brez izrazitih simptomov. Za cepljene torej panika ni potrebna ...

 
Komentarjev 12
  • QSprm 12:12 28.november 2021.

    Zapirajo meje samo zato ker jih pac lahko. Kolk to nima ucinka na sirjenje cesarkoli ne briga nikogar. Vazno je edino to, da se siri nov val cepilne histerije cepljenja, ki itak nima cist nobenga ucinka. Ce bi imela vsa ...prikaži več priblizno kej tako opevanega ucinka, bi letos ne imeli vec pacientov kot lani, ko nihce ni bil cepljen. Pa ni treba imet 2 doktorata, samo kancek zdrave pameti.

  • Syn 10:37 28.november 2021.

    Spet neka nepotrebna umetno narejena panika. Dajte že mir s tem napihovanjem tega kvazi virusa, ki ni nič drugačen kot številni ostali. Vključno z gripo. A še vedno kdo verjame da se bo tega virusa mogoče znebit??? Mua..ha.ha..ha... seveda ja. ...prikaži več. Isto, kot da bi trdili da se bomo, oziroma da smo se že znebili gripe. :) Kdo to verjame, mu res ni pomoči.

  • becar 10:13 28.november 2021.

    In zakaj zapirajo meje? Če znanstvenik, ki je odkril Omikron pravi, da je vsa panika odveč?