Zdravje
16908 ogledov

Bodo cepljeni zaščiteni pred različico omikron?

OMIKRON
1/6
Epa
"Čez eno leto bomo videli, ali bo potreben še četrti ali peti odmerek"

"S tretjim odmerkom cepiva bi morali doseči dovoljšnjo raven protiteles, da bi lahko pokrili tudi to različico," je glede učinkovitosti, ki jo imajo lahko protitelesa in cepiva na varianto omikron dejal Rino Rappuoli, vodja raziskav in razvoja cepiv pri GlaxoSmithKline Vaccines, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Zdaj vemo, da je tretji odmerek nujen za dolgotrajno imunost in za zaščito pred novimi različicami. Čez eno leto bomo videli, ali bo potreben še četrti ali peti odmerek," je povedal in dodal, da bo to odvisno tudi od tega, kako precepljen bo preostali svet: "V Afriki je cepljenih le šest odstotkov prebivalstva."

Kot smo poročali, so znanstveniki v Južni Afriki v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice – OMIKRON – je Velika Britanija že včeraj uvedla omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep so se odločili tudi denimo v Nemčiji, Avstriji in Italiji ter Izraelu. Medtem so v Veliki Britaniji danes že potrdili dva primera različice omikron, velika verjetnost za prvi primer različice je tudi v Nemčiji.

Visoko virusno breme

Pri dveh posameznikih v Hongkongu, okuženih z novo različico novega koronavirusa omikron, pa so epidemiologi ugotovili visoko virusno breme. To je vzbudilo zaskrbljenost glede učinkovitosti obstoječih cepiv proti tej različici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvojica je opravila teste PCR, ki so pokazali vrednosti Ct 18 in 19. "To je izredno visoko, če upoštevamo, da sta bila na nedavnih testih PCR negativna," je v tvitu dejal epidemiolog Eric Feigl-Ding in dodal, da bi se ta virusna različica lahko uspela izogniti cepivu.

Čim manjša je vrednost Ct, tem večja je predvidena količina virusa v telesu. Pri večini testov PCR na okužb z virusom sars-cov-2 je mejna vrednost za pozitivni rezultat Ct 40. Bolniki v zgodnjem obdobju okužbe imajo običajno vrednosti Ct 20 do 30 ali manj.

Hongkonške oblasti pravijo, da je različico na ozemlje prinesel popotnik iz Južne Afrike, ki je od prihoda 11. novembra bival v hotelu za karanteno. Virus so pri njem sicer odkrili šele, ko je 13. novembra opravil drugi test PCR.

OMIKRON | Avtor: Epa Epa

Oblasti menijo, da bi 36-letni Južnoafričan lahko okužil 62-letnika v sobi nasproti njegove, čeprav sta bila oba v strogi izolaciji. Oba posameznika sta sicer polno cepljena.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni sta izrazila resno zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij te različice, ki lahko znatno zmanjšajo učinkovitost cepiv proti covidu-19 in povečajo tveganje za ponovno okužbo z novim koronavirusom.

Moderna včeraj napovedala prilagoditev omikronu

Farmacevtska družba Moderna je napovedala, da bo razvila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ki bo prilagojen tudi novi različici novega koronavirusa, ki so jo poimenovali omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je sicer le ena od možnosti, s katero se želijo v družbi odzvati na pojav omenjene nove različice. Druga možnost je, da bi le povečali odmerke obstoječega cepiva. Gre sicer za mRNK cepivo.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je včeraj sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe s to različico.V Sloveniji sicer veliko število vsakodnevnih novih okužb povzroča različica delta, ki je tudi zelo nalezljiva.

Izognili bi se resnemu poteku

Kot poroča The Guardian glede učinokovitosti cepiv pri različici omikron ostaja pozitiven tudi direktor Oxfordske skupine za cepivo profesor Andrew Pollard, čigar ekipa je razvila cepiva AstraZeneca.

Pollard verjame, da bodo cepiva kljub novi različici varovala pred hujšim potekom bolezni. Obenem zelo dvomi, da bi različica omikron "ponovno zagnala pandemijo v populaciji, ki je široko cepljena."

 
Komentarjev 23
  • marko345 10:54 28.november 2021.

    Žal na tem porzalu mnenja znanstvenikov ne pomenijo nič , komentarji ljudi, ki nimajo nobenega znanja iz medicine so pa pomembna, ampak samo za sebi enakimi. A ni že dovolj zega zavajanja brezveznikov, saj narod tega že ne bere več. ...prikaži več Je že čas , da se ta negativna propaganda okoli cepiv neha.

  • rd2dmk2 09:54 28.november 2021.

    bomo če eno leto videli ali je potreben še četrti ali peti odmerek. a šele čez eno leto.. a se hecate... pa tile cepljeni odvisniki rabijo novo dozo že cez 3 mesece.. Pfeizer pa novo dozo dolarjev...kar navadite se.. kar ...prikaži več poslušte Iztoka Mlakarja in njegovo cikorijo sam da ne boste ložili dva lončka na šporget, boste si zjutraj kafe skuhali in si dail dozo cepiva.. ne bo treba v špital, saj se boste naučl kar sami špiktn, saj gre, če poklurjav mulc se zna testirat se boste pa vi špikal.

  • vzev 08:34 28.november 2021.

    Mal bodo spremenili cepivo in potem veselo cepili naprej. Poskusni zajčki bodo pa stali v vrsti. Še pri avtih, ko delajo facelift (to sploh ni nov model avta), traja to več let testov. Tukaj pa takoj pik v ljudi.

Sorodne novice