Zdravje
16479 ogledov

Preplah na Nizozemskem, 61 okuženih potnikov iz JA, omikron tudi v Nemčiji

Amsterdamsko letališče Schiphol je eno najbolj prometnih v Evropi. (Foto: Shutte Žurnal24 main
Preplah na Nizozemskem, 61 pozitivnih bi lahko bilo okuženih z omikronom

61 oseb, ki so v petek v Amsterdam prispele z dvema letoma iz Južne Afrike, je bilo včeraj pozitivnih na novi koronavirus. Preiskava, ali gre za okužbo z omikronom, še poteka, poroča Reuters. Z dvema letoma KLM je včeraj na letališče Schiphol prispelo okrog 600 potnikov, ki so jih nato več ur zadržali zaradi testiranj. Nizozemske oblasti so danes zjutraj potrdile, da je bilo 61 testov pozitivnih.

Pozitivne potnike so namestili v izolacijo v hotel na oziroma blizu letališča. Tam bodo morali biti v karanteni od pet do sedem dni. Tistim, pri katerih je bil test na okužbo negativen, so dovolili odhod z letališča, a bo zanje veljala obvezna petdnevna domača izolacija. Prav tako bodo morali po petih dneh opraviti nov test na okužbo z novim koronavirusom.

Nizozemska vlada je v petek prepovedala lete iz južne Afrike, minister za zdravje pa je napovedal, da bodo vse, ki so že na poti na Nizozemsko, po prihodu testirali in dali v karanteno.

Zelo verjetno je omikron tudi že v Nemčiji, je tvitnil minister deželne vlade Hessna Kai Klose. Pri osebi, ki je prišla iz Južne Afrike, so včeraj odkrili več mutacij, ki so značilne za omikron. Sekvenciranje vzorca sicer še poteka. 

Epidemiolog Eric Feigl-Ding je na tviterju ocenil, da so omejitve potovanj morda prepozne, saj je virus očitno že pobegnil iz regije, kjer je nastal. Prvi primer je bil namreč v Belgiji potrjen pri ženski, ki sploh ni potovala v podsaharsko Afriko.

"Genomska analiza različice omikron kaže, da se je razvijala in nabirala muacije izolirano več kot leto dni, možno v imunokompromitirani osebi, in se najbolj verjetno začetek oktobra začela širiti, s podvojitvenim časom 4.8 dni," je na tviterju zapisal Roman Jerala s Kemijskega inštituta. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 22
  • bobubob 11:42 28.november 2021.

    Jerala - '..nabirala mutacije izolirano več kot leto dni....v imunokompromitirani osebi...' Naj ' pravkar prebujeni strokovnjak ugotovi ' še, da se je mutiranje dogajalo v cepljeni osebi , pa bo 'ugotovil' tisto, na kar so že davno opozarjali tuji znani ...prikaži veči virologi in genetiki. Med epidemijo se ne cepi niti ne 'cepi'. Kajti ta pripravek po osnovni definiciji sploh ne more biti cepivo. Ne izpolnjuje niti enega pogoja, ki ga cepiva morajo izpolnjevati.

  • becar 16:47 27.november 2021.

    Sem že toliko sevov zamudil zdaj, da se mi res ne splača več cepit bruhahaha

  • desyncx 16:07 27.november 2021.

    Kdaj bo pa naša vlada "uvozila" ta virus in koliko bodo dobili denarja, da ustvarijo novi val je pa še samo vprašanje časa....