Slovenija
15875 ogledov

"Verjetno smo šele na začetku, ne na koncu četrtega vala."

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Epidemija je v Evropi v porastu, zdaj skrbi še nova različica virusa.

"To, kar vemo o novi različici, vemo predvsem iz grafov," je za Odmeve na RTV SLO povedal Roman Jerala s Kemijskega inštituta. "Vemo, kakšne mutacije ima. Iz njih znanstveniki sklepamo, kako se obnaša - ali se izogiba prepoznavanju imunskega sistema ter kako nalezljiva je. Za zdaj so novice slabe, a točnih podatkov nimamo - dobili jih bomo v roku dveh tednov."

Cepljenje v Sloveniji Covid-19 Slovenija Nova različica, novo cepivo? To pravijo pri Evropski agenciji za zdravila!

Mutacije se nahajajo na mestih, kjer so protitelesa pri prejšnjih variantah slabše delovala. Okužili so se tudi že cepljeni ljudje, a nekateri niso imeli simptomov.

"Smotrno je, da so se države sklenile omejiti, da dobimo nekaj časa. Verjetno se je okužba že razširila, a morda bomo v tem času izvedeli nekaj več."

Roman Jerala, Kemijski inštitut

Zapiranje meja na dolgi rok ne bo učinkovito, saj se je virus že pojavil v Belgiji, Izraelu in verjetno se bo še kje. "Cepljenje bo zelo verjetno delovalo, da bo zaščitilo pred težkim potekom bolezni," meni Jerala. "Če bo zaščita slabša, bomo kompenzirali s tretjim odmerkom. To je ključno, da bomo omejili epidemijo."

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Covid-19 Zdravje Še dodatne skrbi zaradi nove "super različice", ki se že širi

Jerala je spomnil tudi na južnoafriško različico, za katero je kazalo, da se izogiba protitelesom, a potem ni povzročila velikih problemov. 

Covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Lepe novice z enim velikim razlogom za skrb!

Slovenski infektolog Andrej Trampuž iz Berlina poudarja, da nam veliko preglavic dela že sedanja različica, ob kateri epidemije nimamo pod kontrolo. "Če bo prišla še ena varianta, potem bo ta 4. val lahko šel čisto izven kontrole," pravi Trampuž. "Dobre novice so, da lockdown in maske ščitijo tudi proti novim variantam. To je dodatna spodbuda, da naredimo vse, da ustavimo širjenje virusa. Ne glede na različico, omikron se bo verjetno hitreje širil, a že delta je katastrofalna, je treba ustaviti okužbe. Kratkoročno jih ustavimo z zapiranjem družbe, srednjeročno s povečanjem cepljenja, verjetno tudi s tretjim odmerkom. Do sedaj še ni bilo variante, proti kateri cepiva ne bi bila učinkovita."

"Cepljenje bo zagotovo pomagalo, lahko pa, da se bo prej treba cepiti s poživitvenim odmerkom. Že zdaj vidimo, da je šest mesecev predolgo, da se bo morda treba cepiti po petih ali štirih mesecih. Z vsako novo varianto je naša imunost boljša, mogoče bomo na koncu vendarle prišli do konca epidemije. Popolnoma nerazumljivo je, da se ljudje nočejo cepiti, kot ne bi hoteli konca epidemije."

Andrej Trampuž, imunolog iz Berlina

Ocenil je, da je napačno, da razmišljamo, da smo v Sloveniji na koncu 4. vala. "Verjetno smo na začetku," je dejal Trampuž. "Omejitev gibanja je kratkoročno najbolj učinkovito, cepljenje pa srednjeročno, tudi če bo postalo obvezno. Očitno za nekatere ni druge rešitve, kot da cepljenje postane obvezno."

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija To so zadnje ugotovitve WHO o novi različici, ki je dobila tudi ime

dezurni@styria-media.si

 

 

 
Komentarjev 15
  • Thomas_Brown 15:19 27.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Dusan12 09:40 27.november 2021.

    Tudi danes kaže na zelo dobre novice. Pakdo je tu nor, vsak dan nas jebete z istim naslovom, pičke sifilizirane

  • rd2dmk2 09:23 27.november 2021.

    minister za bolezen janez P. pred kamerami podučuje kako je cepivo varno in učinkovito in neškodljivo in vabi vse v cepljenje. potem gre pa na dežurstvo v UKC. in minister ne izjavi pogumno : "jest sem polno cepljen. sem zavarovan ...prikaži večvan in odporen na virus, ne rabim zaščitne opreme virus se me ogne na 2metra in samo 2x kihnem pa je konc okužbe." v resnici pa reva mevžasta cepljena in zaščitena se obleče v rokavice, maske halje kombinezoni in skafandre. zdej vidite, kaj varuje prot virusu..

Sorodne novice