Slovenija
7983 ogledov

Nova različica, novo cepivo? To pravijo pri Evropski agenciji za zdravila!

Cepljenje v Sloveniji Epa
Zaskrbljenost v Evropi in po svetu zaradi nove različice virusa.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da pozorno spremlja novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki. Hkrati je Ema ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je sporočil, da bo še danes podal kratko oceno nove različice novega koronavirusa. Po napovedih naj bi jo objavil okoli 19. ure.

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Covid-19 Zdravje Še dodatne skrbi zaradi nove "super različice", ki se že širi

Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covidu-19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima "številne mutacije".

"Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja," so se sporočili pri Emi. Dodali so, da menijo, da je "trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice".

EU se je odzvala z zaskrbljenostjo

Evropska unija se je danes z zaskrbljenostjo odzvala na novico o novi različici in državam članicam povezave predlagala, da ustavijo vse lete v in iz Južne Afrike, kjer so novo različico prvič potrdili. Prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi je danes potrdila Belgija. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za žensko, ki ni bila cepljenja proti covidu-19 in ni bila v Južni Afriki.

Ljudje, čakanje Pandemija Svet Nova različica. Prehitre reakcije?

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19: mRNK cepivi podjetji Pfizer/BioNTech in Moderne, ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.

BioNTech je danes sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • igorgeus 15:11 27.november 2021.

    "v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja"

  • Friderik1950 17:57 26.november 2021.

    Se spomnite, kako so oblasti reagirale pri prvem valu glede uvažanja virusa ( virus je zmeraj uvožen) , ko so morali vsi, ki so pripotovali iz ogroženih območij v pripravljene hotele za štirinajst dni. V poznejših valovih pa so karanteno ...prikaži večo spremenili v deljenje listkov na meji - kako smešno.