Svet
2610 ogledov

Nova različica. Prehitre reakcije?

Ljudje, čakanje Profimedia
Svarila pred prehitrim omejevanjem potovanj.

Poročali smo o novi različici Sars-CoV-2, ki so jo ta teden odkrili v Južni Afriki. Potem ko na eni strani države že omejujejo potovanja, Svetovna zdravstvena organizacija svari pred prehitrimi reakcijami. Pri organizaciji ocenjujejo, da bo minulo še nekaj tednov, preden bodo lahko razumeli novo različico in kakšen vpliv bo imela na razvoj pandemije.

Številne države zaradi nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila v Južni Afriki, že omejujejo potovanja z juga Afrike. Poleg Nemčije, Avstrije in Italije so odločitve o tem med drugim sprejele Francija, Malta, Češka, Francija, Nizozemska, Velika Britanija in Hrvaška.

"Raziskovalci delajo na tem, da bi bolje razumeli mutacije in kaj to morebiti pomeni glede kužnosti," je sporočil tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. "Zaenkrat so še zadržki glede omejevanja potovanj," je dodal.

Prepričani so, da trenutno omejitveni ukrepi še ne bi smeli po nepotrebnem vplivati na mednarodni promet in potovanja. Pri organizaciji so ravno začeli virtualno srečanje, na katerem se bodo odločili, ali bi novo koronavirusno različico uvrstili na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče.

Pri proizvajalcu cepiv BioNTech so medtem danes sporočili, da že preučujejo, kako učinkovito je njihovo cepivo proti novi različici. Več podatkov o učinkovitosti cepiva Pfizer/BioNTech pričakujejo v dveh tednih, so dodali.

Če se bo izkazalo, da trenutno cepivo ni tako učinkovito, bi ga lahko zelo hitro prilagodili, so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • marko345 15:01 26.november 2021.

    A bi kdo vprašal firmo pasat d.o.o koliko lovcev ima trenutno v Afriki in kdaj pridejo domov- bolani se razume.

  • pravičnik77 14:36 26.november 2021.

    še en sev, ki bo naredu samamor, ko ga bodo v Sloveniji hoteli proglasit za slovenskega...