Zdravje
13719 ogledov

Omikron: "simptomi so neobičajni, a blažji"

covid-19
1/2
Epa
Južnoafriški zdravniki: Oboleli z različico omikron za zdaj z blažjimi simptomi

Bolniki, ki so se v Južni Afriki doslej okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj niso resneje zboleli, je sporočilo tamkajšnje zdravniško združenje. Simptomi so neobičajni, a blažji, bolniki predvsem poročajo o ekstremni utrujenosti, je za britanski BBC povedala predsednica združenja Angelique Coetzee.

"Bolniki povečini tožijo zaradi bolečin v telesu in utrujenosti, in sicer ekstremne utrujenosti. To opažamo pri mlajši generaciji, ne pri starejših ljudeh," je pojasnila Coetzeejeva.

Skrbi jo sicer, kakšen bo potek bolezni ob okužbi z novo različico pri starejših, sploh tistih s kroničnimi srčnimi boleznimi ali diabetesom.

Prav Coetzeejeva je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prva posumila, da se je pojavila nova različica koronavirusa. V njeno ordinacijo v Pretorii so namreč v začetku novembra začeli prihajati bolniki z omenjenimi neobičajnimi simptomi covida-19.

O svoji domnevi je južnoafriške zdravstvene oblasti obvestila 18. novembra, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je novo različico novega koronavirusa minuli petek označila za skrb vzbujajočo.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Cepljenje Covid-19 Zdravje Bodo cepljeni zaščiteni pred različico omikron?
 
Komentarjev 6
  • becar 14:03 28.november 2021.

    Nemogoče. Glede na zganjanje panike, je omikron gotovo 20x hujši od delte #koronapropaganda

  • suineg7878 13:54 28.november 2021.

    V Avstraliji prvi primeri Omicrona.... hmmmm. Oni dovoljujejo vstop samo cepljenim. :)

  • rd2dmk2 13:31 28.november 2021.

    jest sem dons tudi zelooooo utrujen , a imam omikron mogoče, dej poklukar pa beovič a prideta prevert... sam zraven še lopato prnesta, mi je ostal še malo za skidat.. a sem mogoče mal utrujen od tega kidanja, verjetno, sej ...prikaži več že zlo dolg nič nisem kidal....