Svet
6981 ogledov

Pobegnila iz karantene, ujeli so ju tik pred vzletom

OMIKRON Epa
Pojav nove različice virusa SARS-CoV-2, ki so jo pri Svetovni zdravstveni organizaciji poimenovali omikron, je povzročil zapiranje meja številnih držav za tiste, ki prihajajo iz držav, kjer se je različica sprva pojavila.

Prejšnji teden so iz Južne Afrike sporočili, da so zaznali novo različico B.1.1.529, ki ima veliko število mutacij. Zaradi velikega števila mutacij obstaja velika verjetnost, da je različica lažje prenosljiva, bojijo pa se, da bi lahko zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti. Znanstveniki različico preučujejo, tako da lahko natančnejše podatke o lastnostih omikrona pričakujemo v prihodnjih 14 dneh.

Po objavi novice se je več držav odločilo, da zaostri pogoje za vstop v države za potnike, ki prihajajo z juga Afrike. Kmalu so prve primere omenjene različice zaznali tudi v drugih državah, prvega v Hongkongu, sledila sta Izrael in Belgija, potrjeni pa so že bili tudi primeri v naši neposredni bližini. V Izraelu so se po tem, ko so potrdili več primerov okužbe z omikronom, odločili za zaprtje države za tujce. 

Južnoafriški zdravniki opažajo, da so simptomi pri različici omikron neobičajni. 

Med državami, ki so se odločile zapreti svoje meje za tujce, je tudi Japonska. Premier Fumio Kishida je sporočil, da so se odločili za strožje ukrepe in prepoved vstopa tujim državljanom. Sprva so za potnike iz devetih držav z juga Afrike uvedli desetdnevno obvezno karanteno, a so se odločili, da bodo meje za tujce – potem ko so bile velik del pandemije že zaprte – vnovič zaprli. Na Japonskem doslej niso še potrdili primera okužbe z različico omikron, dodatno pa preverjajo potnika iz Namibije, ki je bil pred kratkim pozitiven na novi koronavirus.

Prva dva primera okužbe so potrdili tudi v Kanadi, in sicer pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije. Oba bolnika sta v izolaciji, njune stike pa še odkrivajo. Kanadski minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice. 

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

omikron covid-19 različica | Avtor: Epa Epa

Pobegnila iz karantene in želela na letalo

Države so povečini uvedle obvezno karanteno za potnike, ki prihajajo z območja južne Afrike. Med njimi je tudi Nizozemska, od kjer poročajo o nenavadnem primeru. Nizozemska policija je prijela par, ki je pobegnil iz hotela, namenjenega prestajanju karantene. Aretirali so ju na letališču Schiphol, tik pred vzletom. 

Do incidenta je prišlo nedolgo za tem, ko so v karanteno poslali več deset ljudi, ki so prejšnji teden prileteli z dvema letaloma iz Južne Afrike. Med 61 potniki, ki so bili pozitivni na covid-19, jih je 13 okuženih z različico omikron. Ali sta potnika, ki sta pobegnila iz karantene, med njimi, ni znano. 

V Sloveniji za zdaj različice omikron še niso potrdili. 

"Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati"

Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala k zadržanosti glede omejevanja potovanj. Direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti je prepričana, da so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, glede na to, da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta.

K takojšnji odpravi omejitve potovanj iz Južen Afrike in njenih sosed je pozval tudi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. "Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi nove različice novega koronavirusa. Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o morebitni uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve.

V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvenciranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. "Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covida-19," so že pred tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko.

Na izrednem zasedanju se bodo danes sešli zdravstveni ministri držav članic skupine G7, ki združuje Veliko Britanijo, Italijo, Nemčijo, Francijo, ZDA, Kanado in Japonsko. Na izrednem zasedanju se bodo sešle tudi članice Svetovne zdravstvene organizacije, ki bodo odločale o pobudi za sklenitev mednarodnega dogovora o pandemijah, ki bi urejal boljšo pripravljenost sveta in sodelovanje med prihodnjimi pandemijami. Zasedanje bo predvidoma trajalo do 1. decembra. 

omikron covid-19 različica | Avtor: Epa Epa

Slovenija zaostrila pogoje za vstop v državo

Slovenska vlada je za tiste, ki se vračajo z območij z virusom ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževali v teh državah ali na območjih, določila obvezno karanteno. Karantene ni možno predčasno prekiniti, po njenem izteku pa je treba naslednji dan opraviti test PCR. Kdor se je v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo odloka zadrževal na ogroženih območjih, mora o tem obvestiti številko 113, nato pa se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi v tem primeru karantene ni možno predčasno prekiniti, po izteku 10 dni pa je treba opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop v državo ne bo dovoljen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Jean_Dawkins 15:19 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • QSprm 11:57 29.november 2021.

    Seveda je treba zapret meje, ker se je to izkazalo za zelo ucinkovito in je preprecilo sirjenje okuzb. Odkar imamo PCT na meji ni prenosa med drzavami. Bravo, nov presezek umazanega zavajanja in sirjenja bebavih lazi rezima in njegovih propagandnih agencij.

  • rd2dmk2 11:49 29.november 2021.

    mora poklicati 113 in potem oditi v karanteno. a se vi hecate? a ste resni? ste se najedli norih gob.. vas vprašam , kje pa je ta karantena? hotel Palace v Portorožu? ali mogoče šport hotel na Pokljuki ? sem ...prikaži več siguren da ni ne eno ne drugo ampak jo osebek mahne lepo domov, v stolpnico s 11 nadstropji in 60 stanovanji in 200 prebivalci in po možnosti gre še mimgrede v štacuno po šteko cigaret in plato piva, pa kakšno kilo kruha in 10 dag salame. cantaruti in žlahta pa spet bluzijo o cepljenju.

Sorodne novice