Slovenija
4065 ogledov

Kdor je bil v teh državah, mora poklicati 113

Zaščitne maske na prostem Profimedia
Vlada je izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki velja od danes dalje.

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529, ki jo je Svetovna zdravstven aorganizacija poimenovala omikron, je določena obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:

- imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali

- ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Karantena traja deset dni in je ni mogoče predčasno prekiniti, dan po izteku karantene pa morajo te osebe na PCR test. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop v Slovenijo ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529 objavlja NIJZ na svoji spletni strani. Trenutno so te države

- Republika Južna Afrika,

- Bocvana,

- Esvatini,

- Lesoto, 

- Namibija in

- Zimbabve. 

Na seznamu trenutno ni Izraela in Belgijr, kjer so prav tako potrdili prisotnost omikrona, na Nizozemskem pa so včeraj na dveh letih iz Južne Afrike potrdili kar 61 okužb, ali gre za omikron, še preverjajo. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • pravičnik77 11:01 27.november 2021.

  samo idiot bo to naredu. zakaj bi klical, če je človek zdrav?... tudi v glavi...

 • Avatar Leon
  Leon 10:22 27.november 2021.

  Kaj pa Sejšeli ,Mauritius, Madagaskar ?

 • rd2dmk2 09:30 27.november 2021.

  kaj čakaš 1,2,3, na spisek.. bo naša svetovalna skupina čakala da bo tale omikron že lanski sneg al kaj. to so naši strokovnjaki... mečkajo kot cagov fant pred punco. nas bodo jebali z obveznim cepljenjem nekam dumpcev bodo pa rakah ...prikaži več nosili. kje je zdej tisti cantaruti ? ja si mogoče rit greje pa izbira diamantne uhane tam v JAR, da se zdej nič ne oglaša, kako bi bilo pametno kaj zapret, da bo gospodarstvo nemotono funkcioniralo.