Slovenija
5862 ogledov

Nedeljski podatki: Dobra novica, epidemija še naprej pada

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Število izdanih TAN kod je nižje kot preteklo nedeljo.

Po podatkih ministrstva za javno upravo je bilo v nedeljo izdanih 951 TAN kod, kar pomeni, da bo približno toliko, verjetno nekoliko več potrjenih PCR primerov. Povprečno je potrjenih za približno deset odstotkov (od -5 do +20) več pozitivnih PCR testov, kot znaša podatek o izdanih TAN kodah. 

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

Prejšnjo nedeljo je bilo potrjenih 1336 TAN kod, torej za približno 40 odstotkov več kot včeraj, kar pomeni, da epidemija še naprej pada. Prejšnjo nedeljo je bilo potrjenih 1340 pozitivnih PCR testov. 

Epidemiologe sicer skrbi pojav nove različice virusa OMIKRON, ki so ga odkrili v Južni Afriki, prve primere pa so že potrdili v številnih krajih po svetu. Različica je bila uvrščena med skrb vzbujajoče, čeprav še ni natančnih podatkov glede njene nalezljivosti in morebitnega izogibanja imunskemu odzivu pri prebolevnikih in cepljenih. 

Testiranje za covid-19 v Kranju Zdravje Omikron: kje je že, katere države so že zaprle meje

V medijih se je razširila izjava južnoafriške zdravnice, ki je zdravila covidne bolnike, okužene u omikronom, da so imeli bolniki mile simptome. A njena izjava je bila izvzeta iz konteksta, saj je zdravila zdrave mlade bolnike. Obenem je izrazila skrb, kaj bi različica lahko povzročila pri starejših. Več o tem si lahko preberete v prispevku Simptomi pri omikronu mili? To je neumnost!

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 na Jesenicah Zdravje Simptomi pri omikronu mili? To je neumnost!

Epidemija v Sloveniji trenutno lepo upada, kar prikazuje tudi prognoza širjenja epidemije, ki jo pripravlja Matjaž Leskovar iz Instituta Jožef Stefan. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,82, narašča pa število bolnikov v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego. Ko bodo znani podatki o nalezljivosti nove različice, jo bodo upoštevali tudi v modelih širjenja epidemije - epidemiologe skrbi, da nas zaradi omikrona spomladi čaka še en val. 

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija "Verjetno smo šele na začetku, ne na koncu četrtega vala."

dezunir@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Jean_Dawkins 15:31 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • majita 09:23 29.november 2021.

    Mi pa da mislit, da se je novi sev pojavil istočasno kot so odobrili cepivo za otroke od 5 do 11 let?!