Zdravje
1466 ogledov

Ne izgubljajo časa, začeli s prilagajanjem cepiva

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem.

Kot so dejali, gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, je sporočila tiskovna predstavnica podjetja za nemško tiskovno agencijo dpa. "Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne," je povedala.

Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Bojana Beović: Na ta način bomo vsaj delno zamejili širjenje nove različice

Prve ugotovitve do konca prihodnjega tedna

BioNTech je v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od sedaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki trenutno potekajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po celem svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna.

Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so sedaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo.

omikron WHO Svetovna zdravstvena organizacija Svet Svarilo WHO: Omikron predstavlja zelo visoko tveganje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Jean_Dawkins 15:18 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:51 29.november 2021.

    No, do sedaj je bolj kot ne jasno le eno...Cepljeni ne bodo varni pred novo varianto za razliko od prebolevnikov..............A. Ihan.."Cepljeni imajo v glavnem samo protitelesa in protitelesa so na spremembe različic lahko zelo občutljiva. Manj zaskrbljujoče je s prebolevniki, ...prikaži več ki imajo poleg protitelesne tudi celično imunost na veliko komponent."