Očetovski dopust: še tretji nateg?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dodatni očetovski dopust pripada tudi vsem očetom, katerih otroci še niso končali prvega razreda, so prepričani v Družinski pobudi.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo trdi, da dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta pripada le očetom otrok, ki še niso dopolnili treh let, v Družinski pobudi pa so prepričani, da ga zakon daje vsem očetom, katerih otroci še niso končali prvega razreda. 

Letos očetom pripada pet dni več plačanega očetovskega dopusta. Ministrstvo za delo je najprej trdilo, da ne pripada nobenemu očetu, ki mu je bilo z odločbo priznana pravica do neplačanega dopusta, potem pa so razlago spremenili in pojasnili, da pripada vsem očetom, ki imajo otroke mlajše od treh let. A zakaj meja treh let?

"Razlaga ministrstva je napačna!"

Letos imajo očetje zaradi prehodnega obdobja pravico do petih dni tega dodatnega dopusta od skupaj 15, zakon pa pravi, da je mogoče dodatnih petnajst dni očetovskega dopusta porabiti do takrat, ko otrok konča prvi razred osnovne šole, nič pa o tem, da pripada le očetom otrok, mlajših od treh let. 

"Očetje otrok do treh let imajo še pravico do neplačanega očetovskega dopusta, katerega koriščenje lahko skladno s 114. ali 115. členom Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih preoblikujejo iz neplačanega v plačan očetovski dopust," pojasnjujejo na ministrstvu. 

"Razlago ministrstva ocenjujemo kot napačno in bomo v prihodnjih dneh na ministrstvo naslovili zahtevo, da razlago popravi, da bo skladna z zakonom in ne bo povzročala diskriminacije med očeti različno starih otrok, ki vsi izpolnjujejo zakonske pogoje za dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta," pa pravi Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude. 

Očetje so imeli doslej 15 dni plačanega dopusta, ki ga je bilo treba porabiti do otrokovega šestega meseca starosti, ter 75 dni neplačanega dopusta, ki ga je oče lahko izkoristil do otrokovega tretjega rojstnega dne. 

Spremembe zakona, ki so se začele uporabljati letos, določajo, da ima oče po novem 30 dni plačanega dopusta: 15 dni mora tako kot doslej porabiti do otrokovega šestega meseca, 15 dni pa do takrat, ko otrok konča prvi razred osnovne šole. 

Foto: zurnal24.si Graf očetovski dopust Ta sprememba se sicer uveljavlja postopno. Letos ima oče 20 dni plačanega očetovskega dopusta: 15, ki so veljali že od prej, in pet novih, poleg tega pa še 50 dni neplačanega dopusta. 
115. člen zakona, ki določa postopno uveljavitev pravice, pravi, da teh dodatnih pet dni oče izkoristi v skladu z 3. in 4. odstavkom 27. člena zakona, kjer piše, da lahko oče dodatnih 15 dni dopusta izkoristi do takrat, ko otrok konča prvi razred. 

Zakon: če je ugodnejše po novem, se odločba uskladi

A trik je očitno v 114. členu, ki govori o očetih, ki so pravico že uveljavljali po starem zakonu. Ti zadržijo pravice, kot so jim bile priznane z odločbo centra za socialno delo, če pa je obseg ali trajanje pravice za očeta ugodnejše po novem, center na njegovo zahtevo "uskladi obseg in trajanje te pravice"

O preoblikovanju neplačanega dopusta v plačan dopust zakon izrecno nikjer ne govori, prav tako ne o tem, da bi za dodatne dni dopusta za očete, ki že imajo odločbo, veljala enaka pravila kot za neplačani dopust. 

Trditev ministrstva bi lahko slonela na dejstvu, da očetu, ki nima več pravice do neplačanega dopusta, odločbe ne morejo uskladiti tako, da bo imel 20 dni plačanega dopusta in 50 dni neplačanega, po drugi strani pa jo očitno lahko uskladijo očetom, ki nimajo več pravice do prvih 15 dni dopusta, ki so ga morali izkoristiti v prvega pol leta otrokovega življenja. 

"Ocenjujemo, da bi morali imeti možnost izrabiti dodatne plačane dneve očetovskega dopusta vsi očetje otrok, ki še niso končali prvega razreda osnovne šole in še niso izrabili več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta," je povedal Merše. 

Preberite še: 

 

Izsek iz ključnih členov, ki določajo uporabo očetovskega dopusta

25. člen
(pravica do očetovskega dopusta)

Oče ima pravico do očetovskega dopusta ob rojstvu otroka oziroma otrok v trajanju 30 dni. Pravica je neprenosljiva.

27. člen
(način izrabe očetovskega dopusta)

(1) Oče izrabi očetovski dopust v trajanju 15 dni do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Oče nima pravice do izrabe očetovskega dopusta, če koristi materinski dopust. Oče lahko izrabi očetovski dopust iz tega odstavka po dnevih. Trajanje pravice se v delovnih dnevih določi tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni.

(3) Oče lahko izrabi nadaljnjih 15. koledarskih dni očetovskega dopusta v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela po poteku starševskega dopusta za tega otroka, najdalj pa do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo. Evidenco o izrabi tega dela dopusta vodi center.

114. člen 

(1) Oseba, ki je uveljavila pravico po določbah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih zadrži pravico v obsegu in trajanju, kot je bila priznana z odločbo centra. V primeru, da sta obseg in trajanje te pravice po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih za osebo iz prejšnjega stavka ugodnejša, center na njeno zahtevo uskladi obseg in trajanje te pravice.

115. člen
(postopna uveljavitev pravice do očetovskega dopusta)

(1) Ne glede na določbo 25. in 27. člena tega zakona, ima oče do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 dni.

(2) Oče izrabi očetovski dopust iz prejšnjega odstavka v trajanju 15 dni, za katerega je upravičen do očetovskega nadomestila, v skladu s prvim, drugim in četrtim odstavkom 27. člena tega zakona. Oče izrabi očetovski dopust v trajanju 75 dni v obliki polne odsotnosti z dela najdalj do tretjega leta starosti otroka, za katerega se mu zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Evidenco o izrabi tega dela dopusta vodi center. Kadar oče izrabi očetovski dopust v trajanju 75 dni po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni.

(3) Ne glede na določbo 25. in 27. člena tega zakona, ima oče naslednje leto od vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, pravico do očetovskega dopusta v trajanju 70 dni.

(4) Oče izrabi očetovski dopust iz prejšnjega odstavka v trajanju 15 dni, za katerega je upravičen do očetovskega nadomestila, v skladu s prvim, drugim in četrtim odstavkom 27. člena tega zakona. Oče izrabi očetovski dopust v trajanju pet dni, za katerega je upravičen do očetovskega nadomestila, v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 27. člena tega zakona. Oče izrabi očetovski dopust v trajanju 50 dni v obliki polne odsotnosti z dela najdalj do tretjega leta starosti otroka, za katerega se mu zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Evidenco o izrabi tega dela dopusta vodi center. Kadar oče izrabi očetovski dopust v trajanju 50 dni po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni.

(5) Ne glede na določbo 25. in 27. člena tega zakona, ima oče dve leti od vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, pravico do očetovskega dopusta v trajanju 50 dni.

(6) Oče izrabi očetovski dopust iz prejšnjega odstavka v trajanju 15 dni, za katerega je upravičen do očetovskega nadomestila, v skladu s prvim, drugim in četrtim odstavkom 27. člena tega zakona. Oče izrabi očetovski dopust v trajanju deset dni, za katerega je upravičen do očetovskega nadomestila, v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 27. člena tega zakona. Oče izrabi očetovski dopust v trajanju 25 dni v obliki polne odsotnosti z dela najdalj do tretjega leta starosti otroka, za katerega se mu zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Evidenco o izrabi tega dela dopusta vodi center. Kadar oče izrabi očetovski dopust v trajanju 25 dni po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni.

(7) Tri leta od vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, se pravica do očetovskega dopusta prizna v trajanju 30 dni v skladu s 25. in 27. členom tega zakona.

(8) Gospodarsko rast v skladu s prvim, tretji, petim in sedmim odstavkom tega člena ugotovi Statistični urad Republike Slovenije. Sklep o ugotovitvi, da je gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, Vlada Republike Slovenije objavi v Uradnem listu Republike Slovenije do 30. septembra leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 21:33 14. Januar 2016.

    @bianca Zvorc: preden se hudujete malce preverite dejstva. Seksizem (verjetno mislite diskriminacija) pa ni postala, ampak je od nekdaj problem. …

  • 18:51 14. Januar 2016.

    To NE bo držalo... V Nemčiji zavarovanje ne sponzorira IVF, v Slovebiji jih imamo 6 zastonj! USA žesnke dobijo neplačan …

  • 15:15 14. Januar 2016.

    Dragec tebe sem pozabu omenit da zraven spadaš,

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.