Od 1. julija drugačno določanje cen goriv

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vlada je sprejela uredbo, s katero se spreminja način določanja cen goriv. Cene derivatov se bodo najverjetneje dvignile.
Oglej si celoten članek

Uredba, ki jo je sprejela vlada, distributerjem nalaga obveznost dodajanja biogoriv k navadnim fosilnim gorivom. Nova uredba predvideva spremembo metodologije oblikovanja cen za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo. Ne predvideva pa spremembe marž distributerjev. 

Po novem bo cena temeljila na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanja tečaja USD/€ in gibanju cen biogoriv na svetovnem trgu. Uredba predvideva, da se v drugi polovici letošnjega leta upošteva tudi cena biogoriv. Uredba o obnovljivih virih energije v prometu namreč naftnim distributerjem nalaga obvezno primešavanje biogoriv k navadnim fosilnim gorivom. 

Modelska cena mineralnega naftnega derivata v eurih/liter se še naprej izračunava po istem modelu kot doslej, le da se tako dobljenic eni doda še dodatek za biokomponento v eurih/liter. Dodatek se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel. 

Tako kot doslej se bodo cene spreminjale vsakih 14 dni. 

Vlada pričakuje zvišanje cen

Vlada je v dokumentu, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo, predvidela, da se bodo cene za goriva zvišale. "Ocenili smo, da bi se cena goriva NMB 95, ki bi vključevala predpisane deleže biogoriv iz naslova obveznosti v Uredbe OVE, v povprečju povišala za 0,013 EUR/liter goriva v leti 2017 do 0,019 EUR/liter goriva v letu 2018. /.../ Cena dizelskega goriva bi se po naših ocenah v drugi polovici leta 2017 v povprečju dvignila za 0,033 EUR/l, v letu 2018 pa za 0,041 EUR/liter goriva," je zapisano v predlogu besedila Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

Uredba bo veljala do 31. oktobra 2017.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.