Slovenija
355 ogledov

Od 1. julija drugačno določanje cen goriv

Odprtina za gorivo Profimedias
Vlada je sprejela uredbo, s katero se spreminja način določanja cen goriv. Cene derivatov se bodo najverjetneje dvignile.

Uredba, ki jo je sprejela vlada, distributerjem nalaga obveznost dodajanja biogoriv k navadnim fosilnim gorivom. Nova uredba predvideva spremembo metodologije oblikovanja cen za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo. Ne predvideva pa spremembe marž distributerjev. 

Po novem bo cena temeljila na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanja tečaja USD/€ in gibanju cen biogoriv na svetovnem trgu. Uredba predvideva, da se v drugi polovici letošnjega leta upošteva tudi cena biogoriv. Uredba o obnovljivih virih energije v prometu namreč naftnim distributerjem nalaga obvezno primešavanje biogoriv k navadnim fosilnim gorivom. 

Modelska cena mineralnega naftnega derivata v eurih/liter se še naprej izračunava po istem modelu kot doslej, le da se tako dobljenic eni doda še dodatek za biokomponento v eurih/liter. Dodatek se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel. 

Tako kot doslej se bodo cene spreminjale vsakih 14 dni. 

Vlada pričakuje zvišanje cen

Vlada je v dokumentu, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo, predvidela, da se bodo cene za goriva zvišale. "Ocenili smo, da bi se cena goriva NMB 95, ki bi vključevala predpisane deleže biogoriv iz naslova obveznosti v Uredbe OVE, v povprečju povišala za 0,013 EUR/liter goriva v leti 2017 do 0,019 EUR/liter goriva v letu 2018. /.../ Cena dizelskega goriva bi se po naših ocenah v drugi polovici leta 2017 v povprečju dvignila za 0,033 EUR/l, v letu 2018 pa za 0,041 EUR/liter goriva," je zapisano v predlogu besedila Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

Uredba bo veljala do 31. oktobra 2017.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.