Od 104 primerov v enem tednu sta bila le dva uvožena

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Epidemiologe zdaj skrbi širjenje znotraj države: Smo na meji zmogljivosti.
Oglej si celoten članek

"Če smo ob koncu tedna zaznali precejšen upad števila pozitivnih oseb, smo v ponedeljek ponovno zaznali prek 20 okuženih, natančneje 24," je na današnji tiskovni konferenci ob 11. uri povedala namestnica vladnega govorca Špela Horjak. "Ob koncu tedna je izbruhnilo novo žarišče v Odrancih, kjer je prišlo do vdora virusa v vrtec, še vedno vztraja žarišče virusa v Hrastniku."

Epidemijo smo po konec maja preklicali, a virus v poletnih mesecih na moči ne izgublja. "Zato je pomembno, da se še naprej držimo vseh ukrepov - higiene kašlja, upoštevanja razdalje, nošenja mask in izogibanja večjemu številu ljudi v zaprtih prostorih," je poudarila Horjakova. "Virus se hitreje širi tudi po svetu. Nekatere so bile ponovno primorane sprejeti ukrepe, da virus omejijo." 

"Povečuje se število tistih, ki znotraj karantene zbolijo - karantena je naš najmočnejši ukrep v tem trenutku, epidemiološki ukrep, s katerim preprečimo širjenje, da osebe ne naredijo novih kontaktov, ki bi se lahko okužili. Virus se širi na zabavah, srečanjih, porokah, v podjetjih in na žalost tudi v DSO. 

Nuška Čakš Jager, NIJZ

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je poudarila, da je v svetu že preko 14 milijonov potrjenih primerov. "Število raste tudi v Evropi. V porastu je s 1977 primeri tudi Slovenija," je poudarila Čakš Jagerjeva. "V svetu se vidi slika, ki je podobna predhodnim razlagam. Večina primerov je v Ameriki in Aziji, Evropa pa vzdržuje standardni delež v razmerjih - ne povečuje ga, ampak vzdržuje neko svoje ravnovesje. Redka področja ali države so tista, ki jih uvrščamo med hudo ogrožena. Skrb vzbujajoče je, da imamo nekaj srednje obarvanih področij, kamor sodi tudi večji del Balkana in nekaj območij v Sloveniji.

Slovenija Spet velikanski skok okužb, covid-19 terjal še eno življenje

V Sloveniji imamo 238 aktivnih primerov, včeraj je bilo odkritih 24 novih. "Nekaj več primerov zaznavamo pri zdravstvenih delavcih in v DSO," razlaga Čakš Jagerjeva. "Krivulja se giblje gor in dol, a se vzpenjamo in prihajamo do kritične meje, ko epidemiološka služba še lahko obvladuje razmere v smislu preprečevanja širjenja virusa." 

Povečuje se širjenje znotraj države

V tednu od 13. do 19. julija smo v Sloveniji odkrili 104 primere, med njimi sta bila samo dva importirana - eden iz Italije in eden iz Srbije. "Večina širjenj je znotraj države, samo en primer je povezan z importiranimi primeri, 77 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, 27 pa je takih, za katere vir okužbe ni znan," je poudarila Čakš Jagerjeva.

Hrastnik je tisto mesto, ki ta trenutek zapolnjuje skrb tako epidemiologov kot ministrstva za zdravje, saj je dom v DSO urejen tako, da ne dovoljuje prevelikega števila oskrbovancev v rdeči coni. 

Nuška Čakš Jager, NIJZ

Lokalno širjenje se proporcionalno povečuje. Zakaj do tega prihaja? "Vidimo, da zabeležimo in zaznamo kar precejšnje število kontaktov," razlaga Čakš Jagerjeva. "Iz njih uspemo izdati precej predlogov za karantene. Odstotek tistih, ki so v karanteni in zbolijo, je precej visok. 49 obolelih je bilo med tistimi, ki smo jim izdali karanteno. Če tega ne bi zajezili, veriga prenosa ne bi bila prekinjena." 

Zemljevid Takšno je stanje okužb na Hrvaški obali

V Sloveniji imamo več žarišč, nekaj se jih počasi zapira oz. pri NIJZ upajo, da se bodo zaprla v prihodnjih dneh, ker novih primerov ni več. "Na različnih nivojih se ukvarjamo s številnimi kontakti," je poudarila Čakš Jagerjeva. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, kako važno je, da se vzdržuje odredba karantene, da vodo dogodki, ki so posledica širjenja znotraj države presekani, s čimer lahko razbremenimo zdravstveno službo in preprečimo vdor v DSO." 

Včerajšnjega nižjega števila okužb na Hrvaškem ni mogla komentirati. "Res je, da se tudi oni soočajo z vzponi in padci, podajajo epidemiološke predloge vladi, da bi zamejili predvsem širjenje v DSO," je dejala Čakš Jagerjeva. "Na Hrvaškem imajo v DSO še več težav kot mi - nimajo prostora za reorganizacijo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:13 21. Julij 2020.

    Vsi primeri so prišli na takšen ali drugačen način iz "uvoza" in pisati in metati pesek v oči državljanom je …

  • 14:57 21. Julij 2020.

    Pri osebah ,ki so jih dali v karanteno so odkrili virus ?????Zakaj si jih pa dali v karanteno ? Torej …

  • 12:20 21. Julij 2020.

    in mi vsi naj to kaj?slepo verjamemo v te clanke? ta korona ni noben virus...nobena bolezen...to je izmisljotina...je orodje za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.