Svet
22987 ogledov

Takšno je stanje okužb na Hrvaški obali

Hrvaška obala Profimedia
Na Hrvaškem so včeraj sporočili presenetljive podatke: dan prej so odkrili le 25 novih okužb s covidom-19.

Gre za najnižje število novih primerov po skoraj mesecu dni (od 24. junija), ko je številka le enkrat padla pod 50, sicer pa je bilo povprečje novo odkritih okužb v zadnjih dveh tednih prek 80.

Na hrvaški obali z izjemo Istre in Splitsko-dalmatinske županije niso odkrili novih okužb. Jih je pa bilo v Istri, ki je bila dolgo najmanj tvegani del hrvaške obale, kar sedem, to je sicer manj kot dan prej. Od pozitivnih sta bili dve osebi v samoizolaciji, štiri osebe so bile tesen stik okuženega, en primer pa epidemiologi še preučujejo. Kljub temu je Istra kar se tiče aktivnih okužb trenutno najmanj varna hrvaška obalna županija, ima kar 34 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Če bi bila država in bi presegla 40, bi jo uvrstili na rdeči seznam. 

Tudi v Primorsko-goranski županiji (Rijeka in okolica) včeraj niso poročali o novih okužbah. Dan prej so odkrili štiri, od tega so bile tri osebe povezane s poroke (vsi stiki so bili v samoizolaciji) in en delavec s Kosova, ki so ga testirali po prihodu. Županija je trenutno podobno tvegana kot Slovenija kot država. 

Drugi dan zapored včeraj ni novih primerov v Zadarski županiji, ki je po tveagnju podobna kot Istra, dvanajsti dan zapored pa v Ličko-senjski županiji, ki je edini še zeleni oziroma epidemiološko varni del hrvaške obale. 

Južno od Zadra so kazalniki po županijah od 19 do 24. 

Še precej dobrih dni potrebujejo ...

Da bi se dobri rezultati, ki so jih sporočili včeraj, kaj poznali pri kazalniku aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, ki ga uporabljamo kot mero varnosti države, pa bo moralo biti še kar nekaj tako dobrih dni, saj se za izračun kazalnika seštejejo vse okužbe v zadnjih 14 dnevih.

Hrvaška ima trenutno 1150 aktivnih okužb. Če je bilo pred 14 dnevi na primer sto novih primerov, danes pa jih bo 25, se bo skupna številka znižala za 75, torej bo novo število aktivnih okužb 1075, število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev pa bo z 28,2 padlo na 26,4.

Da bi bila Hrvaška znova epidemiološko varna država (kazalnik pod deset), to sicer trenutno ni niti Slovenija, bi imela lahko 14-dnevno povprečje največ 29 primerov na dan.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.