Od februarja se je elektrika na borzi podražila že za 40 odstotkov

Foto: eex.de/slika zaslona
Foto: eex.de/slika zaslona
Na leipziški borzi, ki velja za referenčno evropsko borzo, se je cena elektrike od februarja zvišala že za 40 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Februarja je po daljšem obdobju padanja cena megavatne ure pasovne energije za dobavo prihodnje leto dosegla 20 evrov, julija pa je cena presegla 28 evrov, kar je 40-odstotna podražitev. Trenutno se sicer giblje okrog 26 evrov, kar je v primerjavi s februarjem 30 odstotkov več. Zakaj se je elektrika spet začela dražiti in kaj to pomeni za naše položnice?

"Podražitev cene elektrike na borzi je posledica dviga cen premoga, ki je glede na mesec februar zrasla za približno 60 odstotkov, predvsem zaradi večjega povpraševanje po premogu in krčenja proizvodnje premoga. V prihodnosti se pričakuje nadaljnja rast cen premoga, dokler se na trgu ne vzpostavi ravnovesje," pojasnjujejo v ECE. 

Foto: eex.de/slika zaslona Rast cen elektrike

Hitro bi lahko udarilo poslovne kupce, gospodinjstva čez leto ali dve

"Ker se cene električne energije za gospodinjstva oblikujejo na podlagi dolgoročnih trendov, menimo, da trenutne spremembe ne bodo vplivale na podražitev električne energije vsaj še v naslednjem letu ali dveh. Poslovni kupci pa so vezani na terminske posle s točno definiranimi pogodbenimi cenami, ki so podvržene trenutnim razmeram na trgu. Zaradi tega bi se znalo trenutno gibanje cen na trgu tistim, ki še nimajo podpisane pogodbe o dobavi, odraziti na višjih cenah električne energije," še menijo v ECE. 

V Gen-I so dejali le, da cene na svetovnih trgih pač nihajo, prepričani so, da to na slovenske odjemalce ne bo imelo nobenega vpliva. V Holdingu slovenske elektrarne pa na naša vprašanja niso odgovorili. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.