Slovenija
462 ogledov

Od februarja se je elektrika na borzi podražila že za 40 odstotkov

Rast cen elektrike eex.de/slika zaslona
Na leipziški borzi, ki velja za referenčno evropsko borzo, se je cena elektrike od februarja zvišala že za 40 odstotkov.

Februarja je po daljšem obdobju padanja cena megavatne ure pasovne energije za dobavo prihodnje leto dosegla 20 evrov, julija pa je cena presegla 28 evrov, kar je 40-odstotna podražitev. Trenutno se sicer giblje okrog 26 evrov, kar je v primerjavi s februarjem 30 odstotkov več. Zakaj se je elektrika spet začela dražiti in kaj to pomeni za naše položnice?

"Podražitev cene elektrike na borzi je posledica dviga cen premoga, ki je glede na mesec februar zrasla za približno 60 odstotkov, predvsem zaradi večjega povpraševanje po premogu in krčenja proizvodnje premoga. V prihodnosti se pričakuje nadaljnja rast cen premoga, dokler se na trgu ne vzpostavi ravnovesje," pojasnjujejo v ECE. 

Rast cen elektrike | Avtor: eex.de/slika zaslona eex.de/slika zaslona

Hitro bi lahko udarilo poslovne kupce, gospodinjstva čez leto ali dve

"Ker se cene električne energije za gospodinjstva oblikujejo na podlagi dolgoročnih trendov, menimo, da trenutne spremembe ne bodo vplivale na podražitev električne energije vsaj še v naslednjem letu ali dveh. Poslovni kupci pa so vezani na terminske posle s točno definiranimi pogodbenimi cenami, ki so podvržene trenutnim razmeram na trgu. Zaradi tega bi se znalo trenutno gibanje cen na trgu tistim, ki še nimajo podpisane pogodbe o dobavi, odraziti na višjih cenah električne energije," še menijo v ECE. 

V Gen-I so dejali le, da cene na svetovnih trgih pač nihajo, prepričani so, da to na slovenske odjemalce ne bo imelo nobenega vpliva. V Holdingu slovenske elektrarne pa na naša vprašanja niso odgovorili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 19:53 03.avgust 2016.

    Čudno , da podražitev ne opravičujejo s padajočo ceno nafte !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:41 03.avgust 2016.

    Razlog več zakaj je pridogivanje elektrike na premog zaostalo dejanje.

  • maresem 10:48 03.avgust 2016.

    Imajo humanitarni čut do malega človeka.