Oddajanje v najem in višina davka

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je veliko. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o davku in oddajanju nepremičnine v tržni najem.
Oglej si celoten članek

Vprašanje bralca: Zanima me sledeče. Kaj pomeni rezidenčni status nepremičnine, in sicer nepremičnino dajem v tržni najem (v njej nimam prijavljenega stalnega prebivališča), najemnik ima prijavljeno začasno (ne stalno) prebivališče. Bo torej moja nepremičnina obdavčena z 0,15 ali 0,50 %?

Naš odgovor: To, ali ima najemnik v stanovanju prijavljeno stalno, začasno bivališče ali sploh nima prijavljenega bivališča, na davek na nepremičnine ne bo vplivalo. Če v stanovanju nimate stalnega bivališča, bo to štelo kot rezidenčno stanovanje, če bo v letu pred letom, za katerega se odmerja davek, najmanj šest mesecev v odplačnem najemu. Kot so dodatno pojasnili, bo morala biti najemnina tržna, kako jo bodo določili, pa še ni znano. Če stanovanje oddajate za tržno najemnino (pozor, oddajanje v najem morate do 15. decembra prijaviti Gursu v evidenco) za več kot pol leta, boste za stanovanje plačali davek po 0,15-odstotni davčni stopnji (v letu 2014 od 80 odstotkov ocenjene vrednosti).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.