Slovenija
176 ogledov

Oddajanje v najem in višina davka

Nepremičnne Saša Despot
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je veliko. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o davku in oddajanju nepremičnine v tržni najem.

Vprašanje bralca: Zanima me sledeče. Kaj pomeni rezidenčni status nepremičnine, in sicer nepremičnino dajem v tržni najem (v njej nimam prijavljenega stalnega prebivališča), najemnik ima prijavljeno začasno (ne stalno) prebivališče. Bo torej moja nepremičnina obdavčena z 0,15 ali 0,50 %?

Naš odgovor: To, ali ima najemnik v stanovanju prijavljeno stalno, začasno bivališče ali sploh nima prijavljenega bivališča, na davek na nepremičnine ne bo vplivalo. Če v stanovanju nimate stalnega bivališča, bo to štelo kot rezidenčno stanovanje, če bo v letu pred letom, za katerega se odmerja davek, najmanj šest mesecev v odplačnem najemu. Kot so dodatno pojasnili, bo morala biti najemnina tržna, kako jo bodo določili, pa še ni znano. Če stanovanje oddajate za tržno najemnino (pozor, oddajanje v najem morate do 15. decembra prijaviti Gursu v evidenco) za več kot pol leta, boste za stanovanje plačali davek po 0,15-odstotni davčni stopnji (v letu 2014 od 80 odstotkov ocenjene vrednosti).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.