Odgovorne naj poišče UVK

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
V Banki Slovenije pravijo, da nimajo zakonske podlage za ukrepanje, ki ga v primeru preplačil nadomestil na bančnih bankomatih zahteva Rado Pezdir.
Oglej si celoten članek

"Banka Slovenije v sedanji zakonski ureditvi nima osnove za ukrepanje," odgovarja Banka Slovenije Društvu za pravno državo, ki je prejšnji petek viceguvernerju BS Darku Bohnecu izročila poziv z zahtevo, naj začne ukrepati v primeru kartelnega dogovora štirih bank pri uvedbi nadomestila za dvige na bankomatu druge banke. Društvo, ki ga vodi rado Pezdir, od Banke zahteva, naj javnosti razkrije podatke o skupnem znesku oškodovanj in ukrepa proti odgovornim.

"Regulator strukture trga in omejevalnih praks na katerem koli trgu, tudi bančnem, je Urad za varstvo konkudence," pišejo v pismu in pojasnjujejo, da ima le on zakonsko osnovo za zbiranje podatkov o stroških posameznih produktov oz. storitev katerega koli ponudnika in za presojo, ali gre za protikonkurenčno obnašanje. Prav tako je po navedbah BS v njihovi pristojnosti ugotavljanje odgovornosti in ukrepanje v zvezi s tem.

BS je kljub temu bankam predlagala, da ugotovijo velikost oškodovanja (skupaj z izračuni) in ta podatek posredujejo javnosti. Dali bodo tudi pobudo za zakonske spremembe, ki bi ji podelile večje pristojnosti za ugotavljanje in ukrepanje v primeru nepravilnosti, ki so posledica nekonkurenčnega obnašanja. Postavlja se seveda legitimno vprašanje, ali je sedanja ureditev primerna ali ne, se sprašujejo v pismu in pojasnjujejo, da po njihovem poznavanju večina svetovnih centralnih bank sicer ni pooblaščena za preganjanje protikonkurenčnega delovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.