Slovenija
21 ogledov

Odgovorne naj poišče UVK

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V Banki Slovenije pravijo, da nimajo zakonske podlage za ukrepanje, ki ga v primeru preplačil nadomestil na bančnih bankomatih zahteva Rado Pezdir.

"Banka Slovenije v sedanji zakonski ureditvi nima osnove za ukrepanje," odgovarja Banka Slovenije Društvu za pravno državo, ki je prejšnji petek viceguvernerju BS Darku Bohnecu izročila poziv z zahtevo, naj začne ukrepati v primeru kartelnega dogovora štirih bank pri uvedbi nadomestila za dvige na bankomatu druge banke. Društvo, ki ga vodi rado Pezdir, od Banke zahteva, naj javnosti razkrije podatke o skupnem znesku oškodovanj in ukrepa proti odgovornim.

"Regulator strukture trga in omejevalnih praks na katerem koli trgu, tudi bančnem, je Urad za varstvo konkudence," pišejo v pismu in pojasnjujejo, da ima le on zakonsko osnovo za zbiranje podatkov o stroških posameznih produktov oz. storitev katerega koli ponudnika in za presojo, ali gre za protikonkurenčno obnašanje. Prav tako je po navedbah BS v njihovi pristojnosti ugotavljanje odgovornosti in ukrepanje v zvezi s tem.

BS je kljub temu bankam predlagala, da ugotovijo velikost oškodovanja (skupaj z izračuni) in ta podatek posredujejo javnosti. Dali bodo tudi pobudo za zakonske spremembe, ki bi ji podelile večje pristojnosti za ugotavljanje in ukrepanje v primeru nepravilnosti, ki so posledica nekonkurenčnega obnašanja. Postavlja se seveda legitimno vprašanje, ali je sedanja ureditev primerna ali ne, se sprašujejo v pismu in pojasnjujejo, da po njihovem poznavanju večina svetovnih centralnih bank sicer ni pooblaščena za preganjanje protikonkurenčnega delovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.