Odhajajo, ker politika ni "prijetna"

Foto: Anže Petkovšek slovenija 16.04.12, Janez Sustersic, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so
Izmed pobudnikov gibanja Gremo na volitve v aktivni politiki ostaja samo še Gregor Virant.
Oglej si celoten članek

Nekdanji finančni minister in soustanovitelj Državljanske liste (DL) Janez Šušteršič je vodstvu stranke včeraj zjutraj poslal izstopno izjavo. “Za izstop se je odločil po včerajšnjem glasovanju o dvigu DDV,” so zapisali v stranki, Šušteršič pa na klice ni odgovarjal.

To je že tretji umik pobudnikov gibanja Gremo na volitve iz aktivne politike. Matej Lahovnik in Rado Pezdir sta bila del gibanja, a v strankarsko politiko po predčasnih volitvah nista vstopila. Marko Pavliha se je pridružil DL, a jo kmalu zapustil. Žiga Turk, ki ni bil član SDS, a je bil njihov minister, pa je odšel po letošnji menjavi vlade.

Razlog menda načelnost

Pavliha je dejal, da se je sam iz DL umaknil, ker niso bili tako sredinski, kot so želeli biti na začetku, in ker so imeli nekateri pred očmi samo svoje funkcije: “Gre za načelnost.” Zaradi načelnosti se je po njegovem mnenju umaknil tudi Šušteršič, ki je že od vsega začetka “želel uresničevati svoje neoliberalne ideje”. Dodal pa je, da je bil Šušteršič vpliven član DL, zato pričakuje, da bo stranka čutila velike posledice njegovega izstopa.

Politični analitik Matej Makarovič pa je ocenil, da so razlogi za te odhode kmalu po vstopu v aktivno politiko različni: “Še najbližje skupnemu imenovalcu bi bilo najbrž spoznanje, da je politika manj prijeten posel, kot se zdi zunanjim opazovalcem, oziroma da je veliko lažje modrovati o tem, kakšna bi politika morala biti, kot pa se z njo v praksi ukvarjati.” Politiko na nacionalni ravni je zato po njegovem mnenju treba razumeti kot poklic, ne kot ljubiteljsko dejavnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:28 23. Maj 2013.

    Ne pošili nam tega idiota na Reporter, ga takoj vržemo ven. Naj gre k svojim debilom na Mladino. S tabo …

  • 08:16 23. Maj 2013.

    Kokoš...pejt raje nazaj na Reporter bluzit

  • 08:13 23. Maj 2013.

    Bolj je problem, da je prašičjeglavec toliko sesul plače, da ni nihče več pripravljen delati za narodov blagor. Tri profesorski …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.