Slovenija
25 ogledov

Odhajajo, ker politika ni "prijetna"

slovenija 16.04.12, Janez Sustersic, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so Anže Petkovšek
Izmed pobudnikov gibanja Gremo na volitve v aktivni politiki ostaja samo še Gregor Virant.

Nekdanji finančni minister in soustanovitelj Državljanske liste (DL) Janez Šušteršič je vodstvu stranke včeraj zjutraj poslal izstopno izjavo. “Za izstop se je odločil po včerajšnjem glasovanju o dvigu DDV,” so zapisali v stranki, Šušteršič pa na klice ni odgovarjal.

To je že tretji umik pobudnikov gibanja Gremo na volitve iz aktivne politike. Matej Lahovnik in Rado Pezdir sta bila del gibanja, a v strankarsko politiko po predčasnih volitvah nista vstopila. Marko Pavliha se je pridružil DL, a jo kmalu zapustil. Žiga Turk, ki ni bil član SDS, a je bil njihov minister, pa je odšel po letošnji menjavi vlade.

Razlog menda načelnost

Pavliha je dejal, da se je sam iz DL umaknil, ker niso bili tako sredinski, kot so želeli biti na začetku, in ker so imeli nekateri pred očmi samo svoje funkcije: “Gre za načelnost.” Zaradi načelnosti se je po njegovem mnenju umaknil tudi Šušteršič, ki je že od vsega začetka “želel uresničevati svoje neoliberalne ideje”. Dodal pa je, da je bil Šušteršič vpliven član DL, zato pričakuje, da bo stranka čutila velike posledice njegovega izstopa.

Politični analitik Matej Makarovič pa je ocenil, da so razlogi za te odhode kmalu po vstopu v aktivno politiko različni: “Še najbližje skupnemu imenovalcu bi bilo najbrž spoznanje, da je politika manj prijeten posel, kot se zdi zunanjim opazovalcem, oziroma da je veliko lažje modrovati o tem, kakšna bi politika morala biti, kot pa se z njo v praksi ukvarjati.” Politiko na nacionalni ravni je zato po njegovem mnenju treba razumeti kot poklic, ne kot ljubiteljsko dejavnost.

Komentarjev 3
  • gina 09:28 23.maj 2013.

    Ne pošili nam tega idiota na Reporter, ga takoj vržemo ven. Naj gre k svojim debilom na Mladino. S tabo vred!

  • KOJAK 08:16 23.maj 2013.

    Kokoš...pejt raje nazaj na Reporter bluzit

  • Šemefuky 08:13 23.maj 2013.

    Bolj je problem, da je prašičjeglavec toliko sesul plače, da ni nihče več pripravljen delati za narodov blagor. Tri profesorski fuši prinesejo več kot je ministrska plača in še manj časa ti pobere. Pa tudi lažje je modrovati kot kaj ...prikaži več storiti. Sicer omenjeni, ki so politiko zapustili, so rešili vsaj malo proračuna, ker s svojim delom so ga samo dodatno obremenjevali in niso pokazali nič pametnega. Mislim, da za njimi ne more nihče jokati. Samo modrijana Šušteršiča se spomnimo in njegovih razlag o koko - šjih delnicah NLB. Potem nam je vsem jasno, kako ugodno smo dokapitalizirali zbankrotirano banko, ki je sedaj niti podariti ne moremo več nikomur. Odnesla pa je JS plače in še kaj ostalim državljanom, pozitivci so nas osrečili z dvigom DDV in še česa. Ma nek se gonijo v 3PM. Kdo je že Pezdir, kaj to je tisti nevrotik, potreben psiho socialne pomoči, kdo je že Pavliha, kaj to je tisti kolega od Popoviča, PreViranta, ki piše Pavlihovo pratiko in se poriva vsem