Odkrili najgloblji vulkanski jašek

Foto: Žurnal24 Raziskovalci so okolje okoli stožcev označili kar za pekel na Zemlji. (Foto: Nat
Znanstveniki so odkrili najgloblji podvodni vulkanski jašek doslej, ki bi lahko nudil dragocene podatke o življenju v ekstremnih razmerah.
Oglej si celoten članek

Pri raziskovanju kajmanskega dna v Karibskem morju, so znanstveniki National Oceanography Centra iz Southamptona naleteli na vitke stolpiče, ki so bruhali vročo vodo ter ostanke kamnin, poroča Daily Mail.

Ko so vanje spustili raziskovalno podmornico, so ugotovili, da se spuščajo skoraj pet kilometrov globoko. To je kar 2,4 kilometra več, kot je do zdaj znašala uradno zabeležena globina najglobljega podmorskega vulkanskega jaška. Te so sicer prvič odkrili pred 30 leti v Tihem oceanu.

Na novo odkriti jaški so sestavljeni iz bakra in železa, voda, ki prihaja iz njih, pa je segreta na vsaj 270 stopinj Celzija, pritisk na omenjeni globini pa je petstokrat večji kot na površju. Znanstveniki pričakujejo, da bodo raziskave tako ekstremnega okolja ponudile odgovore na to, kako se oblikuje življenje v morjih, o možnostih življenja na drugih planetih ter celo o začetkih življenja na Zemlji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.