Kaj se skriva v sarkofagu z Gosposvetske ceste?

Foto: Matija Lukić Okrivanje novoveške zgradbe.
Foto: Matija Lukić Okrivanje novoveške zgradbe.
Arheologi razkrivajo skrivnost sarkofaga, ki so ga našli na Gosposvetski cesti v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

xxx

Arheološka dela na Gosposvetski cesti, ki bo doživela prenovo, potekajo že od konca poletja. Arheologinja Mojca Fras je za Žurnal24 pred kratkim povedala, da so na kraju našli poznoantične grobove, v katerih so bogatejše predstavnike poznoantične družbe pokopavali v sarkofagih. 

Emonci so pokopališča imeli ob mestnih vpadnicah. Sarkofagi, ki so jih našli, so bili razporejeni po nekakšnih skupinah. Frasova sklepa, da so imele posamezne družine nekakšne skupne parcele. 

Med do zdaj odkriti izstopa novoveška steklenička za dišavnice, pa tudi prepolovljen rimski bronast kovanec. Kadar je primanjkovalo drobiža v obtoku, so namreč Rimljani novce presekali na pol.

Slovenija Kaj počnejo arheologi na Gosposvetski cesti?

Arheologi Vse to so med izkopavanjem na Slovenski cesti našli arheologi

dezurni@zurnal24.si


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:16 20. Oktober 2017.

    Ne vem... a ni tole sramotno, mrtve premikati/odpirati krste? Kaj pa tisto "počivaj v miru"?

  • 15:28 20. Oktober 2017.

    alojzr lepo si povedal. Pa veš kaj to pomeni, da je v Sloveniji brezpravno umrlo ogromno ljudi. Imaš srečo, da …

  • 14:37 20. Oktober 2017.

    Poznam zahteve arheologije ob izkopavanjih in izgradnjah komunikacijskih in infrastrukturnih objektov ,vendar pogrešam njihov nadzor na terenu izgradnje Magne v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.