Slovenija
12296 ogledov

Kaj se skriva v sarkofagu z Gosposvetske ceste?

Arheološke raziskave na Gosposvetski cesti Matija Lukić Okrivanje novoveške zgradbe.
Arheologi razkrivajo skrivnost sarkofaga, ki so ga našli na Gosposvetski cesti v Ljubljani.

Arheološka dela na Gosposvetski cesti, ki bo doživela prenovo, potekajo že od konca poletja. Arheologinja Mojca Fras je za Žurnal24 pred kratkim povedala, da so na kraju našli poznoantične grobove, v katerih so bogatejše predstavnike poznoantične družbe pokopavali v sarkofagih. 

Emonci so pokopališča imeli ob mestnih vpadnicah. Sarkofagi, ki so jih našli, so bili razporejeni po nekakšnih skupinah. Frasova sklepa, da so imele posamezne družine nekakšne skupne parcele. 

Med do zdaj odkriti izstopa novoveška steklenička za dišavnice, pa tudi prepolovljen rimski bronast kovanec. Kadar je primanjkovalo drobiža v obtoku, so namreč Rimljani novce presekali na pol.

gosposvetska cesta Slovenija Kaj počnejo arheologi na Gosposvetski cesti? artefakti, slovenska cesta, arheologi, odkritje, predmeti Arheologi Svet Vse to so med izkopavanjem na Slovenski cesti našli arheologi

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 8
  • Snežinko 16:16 20.oktober 2017.

    Ne vem... a ni tole sramotno, mrtve premikati/odpirati krste? Kaj pa tisto "počivaj v miru"?

  • matej55 15:28 20.oktober 2017.

    alojzr lepo si povedal. Pa veš kaj to pomeni, da je v Sloveniji brezpravno umrlo ogromno ljudi. Imaš srečo, da nisi med njimi, sicer ne bi tako lahkotno govoril o tem. Je pa med živimi mnogo teh, njihovih potomcev in ...prikaži več podpornikov, ki pa za svoja dejanja niso nikoli odgovarjali, ampak so lagodno živeli in nam celo vodijo državo. Pomisli, kaj vse pomenijo te "kosti", ki jih tako z lahkoto ti pohodiš.

  • Avatar Leon
    Leon 14:37 20.oktober 2017.

    Poznam zahteve arheologije ob izkopavanjih in izgradnjah komunikacijskih in infrastrukturnih objektov ,vendar pogrešam njihov nadzor na terenu izgradnje Magne v Hočah ! Prosim popravite me ,če se motim.