Odločitev o arbitraži bo znana v času poletnih dopustov

Foto: Barbara Barbič
Foto: Barbara Barbič
Arbitražno sodišče bo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija med 14. in 16. uro.
Oglej si celoten članek

S Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu so sporočili, da bodo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavili 29. junija. Končno odločitev bo na sedežu meddržavnega sodišča v Haagu prebral predsednik arbitražnega sodišča Gilber Guillaume.

Da bodo sporočili točen datum sodbe, je sodišče napovedalo po aprilskih špekulacijah hrvaških medijev, o razsodbi in datumu njene razglasitve. Diplomatski viri naj bi takrat Jutarnjemu listu potrdili, da bo odločitev sodišča temeljila na sporazumu Račan-Drnovšek, o katerega je Hrvaška odstopila.

Odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško, na podlagi sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 2009, se je vnovič zapletlo sredi julija 2015, ko je sodišče že napovedalo, da bo razsodbo objavilo sredi decembra istega leta. Srbski in hrvaški mediji so namreč objavili prisluhe pogovorov med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik.

Po razkritju prisluhov je arbitražno sodišče sicer odločilo, da se arbitraža nadaljuje, a je navedlo, da je Slovenija kršila sporazum. Kdo točno, naj bi v javnost lansiral nedovoljene pogovore, še vedno ni jasno.

Hrvaška od takrat naprej vztraja, da odločitev sodišča ne bo upoštevala in je enostransko od sporazuma odstopila.

Zaradi kršitve je morala zaradi kršitve pravil arbitraže dodatno založiti še znesek v višini 800 tisoč evrov. Hrvaški mediji med tem poročajo, da za arbitražo država ne bo dala niti kune več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 11:40 23. Junij 2017.

    vprašajo se naj hrvati,kje je zadnje priznana meja na kopnem,pa Zda naj da zemljevide ven

  • 19:38 22. Junij 2017.

    berem tamle na "svet24" kako že joče hrček g.Plenkovič,kako hrčki ne bodo spoštovali arbitraže,ker kot da so odstopili od nje …

  • 15:06 21. Junij 2017.

    pametni so ti Hrvatje, Slovenci smo ga spet popušili

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.