Slovenija
73 ogledov

Odločitev o arbitraži bo znana v času poletnih dopustov

Obrežje Barbara Barbič
Arbitražno sodišče bo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija med 14. in 16. uro.

S Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu so sporočili, da bodo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavili 29. junija. Končno odločitev bo na sedežu meddržavnega sodišča v Haagu prebral predsednik arbitražnega sodišča Gilber Guillaume.

Da bodo sporočili točen datum sodbe, je sodišče napovedalo po aprilskih špekulacijah hrvaških medijev, o razsodbi in datumu njene razglasitve. Diplomatski viri naj bi takrat Jutarnjemu listu potrdili, da bo odločitev sodišča temeljila na sporazumu Račan-Drnovšek, o katerega je Hrvaška odstopila.

Odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško, na podlagi sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 2009, se je vnovič zapletlo sredi julija 2015, ko je sodišče že napovedalo, da bo razsodbo objavilo sredi decembra istega leta. Srbski in hrvaški mediji so namreč objavili prisluhe pogovorov med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik.

Po razkritju prisluhov je arbitražno sodišče sicer odločilo, da se arbitraža nadaljuje, a je navedlo, da je Slovenija kršila sporazum. Kdo točno, naj bi v javnost lansiral nedovoljene pogovore, še vedno ni jasno.

Hrvaška od takrat naprej vztraja, da odločitev sodišča ne bo upoštevala in je enostransko od sporazuma odstopila.

Zaradi kršitve je morala zaradi kršitve pravil arbitraže dodatno založiti še znesek v višini 800 tisoč evrov. Hrvaški mediji med tem poročajo, da za arbitražo država ne bo dala niti kune več.

Komentarjev 12
  • wolf.ata 11:40 23.junij 2017.

    vprašajo se naj hrvati,kje je zadnje priznana meja na kopnem,pa Zda naj da zemljevide ven

  • wolf.ata 19:38 22.junij 2017.

    berem tamle na "svet24" kako že joče hrček g.Plenkovič,kako hrčki ne bodo spoštovali arbitraže,ker kot da so odstopili od nje zaradi čivkanja med našima bivšima agentoma (Drenik in Sokolec),ki pa sta samo povedala eden drugemu,da morata goreče govoriti na sami ...prikaži več predstavitvi naših argumentov o meji,katero so nam jo hrčki itak porinili skoraj do Italije),ja in,da je ne bodo spoštovali,a potem pa nimajo kaj iskati v EU,saj je bil pogoj,da jih spustimo v Eu ta,da grejo na Arbitražo in jo spoštujejo,pika,drugače pa ven iz EU,ajde naši,malo pritiska,povejte jim,da boste zahtevali revizijo ali izključitev Hrčkov iz EU

  • dragec 15:06 21.junij 2017.

    pametni so ti Hrvatje, Slovenci smo ga spet popušili