Odločitve o varčevalnem zakonu danes ne bo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ustavno sodišče danes ne bo obravnavalo členov zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanašajo na varovano plačo, regres in upokojevanje.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče danes ne bo obravnavalo predloga za absolutno prednostno obravnavo zahteve za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Čeprav je bilo to na dnevnem redu, so to točko danes črtali. Pobudo za ustavno presojo je vložila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ločeno o plačah ter regresu in upokojevanju

ZSSS je v ustavno presojo poslala člene, ki se nanašajo na izplačilo letošnjega regresa javnim uslužbencem, prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in varovano plačo. Kot je izhajalo iz prvotnega predloga dnevnega reda bi ustavno sodiče ločeno obravnavalo varovano plačo ter regres in upokojevanje.

Za presojo tudi varuhinja

Zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, je sicer v sredo vložila tudi varuhinja človekovih pravic.

Tako kot sindikati tudi varuhinja sodišču predlaga, da do končne odločitve zadrži izvajanje izpodbijanih členov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.