Slovenija
10 ogledov

Odločitve o varčevalnem zakonu danes ne bo

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče danes ne bo obravnavalo členov zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanašajo na varovano plačo, regres in upokojevanje.

Ustavno sodišče danes ne bo obravnavalo predloga za absolutno prednostno obravnavo zahteve za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Čeprav je bilo to na dnevnem redu, so to točko danes črtali. Pobudo za ustavno presojo je vložila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ločeno o plačah ter regresu in upokojevanju

ZSSS je v ustavno presojo poslala člene, ki se nanašajo na izplačilo letošnjega regresa javnim uslužbencem, prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in varovano plačo. Kot je izhajalo iz prvotnega predloga dnevnega reda bi ustavno sodiče ločeno obravnavalo varovano plačo ter regres in upokojevanje.

Za presojo tudi varuhinja

Zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, je sicer v sredo vložila tudi varuhinja človekovih pravic.

Tako kot sindikati tudi varuhinja sodišču predlaga, da do končne odločitve zadrži izvajanje izpodbijanih členov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.